Hlavní obsah

Titul i záchrana se bude slavit až po nadstavbě. Liga startuje do jara s novinkou, na kterou jsou zvědavi všichni

zp

Příslib je to velký. Zvědavost na nový formát fotbalové ligy, která se po skončení třiceti kol rozdělí na tři skupiny, v nichž se bude dál bojovat o titul, účast v pohárové Evropě a setrvání v nejvyšší domácí soutěži, ještě větší. „A to nikdo neví, co nový model přinese. Sám jsem na něj zvědavý. Sám čekám, co budeme říkat na samém konci na novum, které se vymyslelo,“ netají před startem jara kouč mistrovské Plzně Pavel Vrba, že i on žije v očekávání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po třiceti kolech se letos titul ve fotbalové lize slavit nebude, takže David Limberský pohár s pivem neuchopí. Na řadu přijde ještě pět kol nadstavby.

Článek

To šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda si je předem jistý, že nadstavba bude představovat velké plus. A posun v servírované atraktivitě ještě větší.

Jízdní řád předem daný

„Vždyť budeme svědky bojů, v nichž půjde na obou pólech tabulky o všechno. A hlavně - vypjaté souboje se budou odehrávat v nejatraktivnějším období sezony, na kvalitních terénech a za dobrého počasí," připomíná, že nadstavbové boje ve skupinách budou na programu po celý květen.

A už teď je podstatné, že podle jízdního řádu, který je předem daný.

„To aby nedocházelo k všelijakým spekulacím a podezřením," vysvětluje Svoboda, proč už teď je jisté, že kupříkladu ke konfrontaci prvního mužstva v tabulce po třiceti odehraných kolech s týmem na druhé příčce dojde hned ve druhém kole nadstavby.

„Poslední měsíc a půl bude určitě hodně zajímavý, protože se může stát opravdu cokoli. Postačí, aby se dva tři hráči zranili a všechno bude rázem složité. Vždyť už teď může v lize kdokoli prorazit kohokoli," souhlasí trenér Vrba, že soutěž bude určitě atraktivnější a divácky přitažlivější.

Video bude dohlížet všude

A co je zásadní a předem rovněž garantované - mělo by jít i konfrontace posuzované a rozhodované objektivně.

Ve skupině, ve které se bude hrát o titul, tedy docela určitě.

„Na 99,9 procenta zápasů bude dohlížet videosystém VAR, protože všechna utkání bude vysílat televize," slíbil před startem jara ředitel LFA Dušan Svoboda. „A to dokonce i na utkání čtvrtého a pátého kola nadstavy, která se budou hrát ve stejném termínu i čase," ujistil, že tři patřičnou technickou vybavené přenosové vozy k dispozici budou a objektivní soudcování bude tudíž garantováno také.

„Však jsme také vyškolili další rozhodčí a videosudí včetně jejich asistentů," poslal klubům vzkaz ředitel LFA Tomáš Bárta, že se nebudou moci stěžovat, že zatímco na jejich střetnutí video dohlíží, v utkání největšího konkurenta záleží pouze na rozhodčím.

Po rekordně krátké zimní přestávce, která trvala pouhých 53 dnů, startuje ligové jaro v pátek prvními dvěma zápasy v Olomouci a na pražské Julisce. I proto stojí zopakovat, jak se vlastně bude nejvyšší soutěž hrát a podle jakých regulí bude zmiňovaná nadstavba probíhat.

Jak se tedy bude na jaře hrát?

Po třiceti kolech základní části se týmy rozdělí do tří skupin.

V první bude hrát šest mužstev o titul, ve druhé týmy ze sedmého až desátého místa tabulky o účast v Evropské lize, ve třetí pak celky z jedenáctého až šestnácté příčky o záchranu.

Nadstavba se bude hrát od 4. do 25. května, přičemž jediné vložené kolo je na programu ve středu 15. května, barážové dvojzápasy o udržení a Evropskou ligu jsou naplánovány na 27. května až 2. června.

Skupina o titul

Hraje se systémem každý s každým jednokolově. Kluby umístěné v tabulce základní části na 1. - 3. místě hrají tři utkání na domácím stadionu, kluby umístěné v tabulce základní části na 4. - 6. místě hrají dvě utkání na domácím stadionu. Klubům zůstává celkový počet dosažených bodů v základní části.
Program:
1. kolo: 3 - 5, 2 - 4, 6 - 1
2. kolo: 4 - 5, 3 - 6, 1 - 2
3. kolo: 5 - 6, 1 - 4, 2 - 3
4. kolo: 5 - 1, 6 - 2, 3 - 4
5. kolo: 2 - 5, 1 - 3, 4 - 6

Skupina o účast v Evropské lize

Hraje se vyřazovacím způsobem na dvě utkání. Klub ze 7. místa proti klubu na 10. místě a klub na 8. místě proti klubu umístěnému v tabulce základní části na 9. místě. První utkání se hrají na stadionu klubu, který se v tabulce základní části umístil níže. Vítězná družstva ze semifinále postupují do finále soutěže. Vítěz finále postupuje do kvalifikačního utkání o účast v Evropské lize proti čtvrtému, či pátému týmu skupiny o titul. Hraje se na jedno utkání na hřišti účastníka skupiny o titul.
Poražená družstva ze semifinále Skupiny o EL se umístí na 9. a 10. místě konečného pořadí, devátý bude tým, který skončí výše v základní části. Vítězné družstvo finále se umístí na 7. příčce a poražené na 8. místě konečného pořadí.

Skupina o záchranu

Hraje se systémem každý s každým jednokolově. Kluby umístěné v tabulce základní části na 11. až 13. místě hrají tři utkání na domácím stadionu, kluby umístěné v tabulce základní části na 14. až 16. místě hrají dvě utkání na domácím stadionu. Klubům zůstává celkový počet dosažených bodů v základní části.
Program:
1. kolo: 13 - 15, 12 - 14, 16 - 11
2. kolo: 14 - 15, 13 - 16, 11 - 12
3. kolo: 15 - 16, 11 - 14, 12 - 13
4. kolo: 15 - 11, 16 - 12, 13 - 14
5. kolo: 12 - 15, 11 - 13, 14 - 16
Po skončení nadstavby sestoupí do druhé ligy mužstvo, které skončí na 16. místě, do první ligy naopak postoupí přímo vítěz druhé ligy. Samozřejmě za předpokladu, že bude mít o postup zájem a splní licenční podmínky.
Týmy, které se v konečné tabulce první ligy umístí na 14. a 15. místě, se účastní kvalifikačního dvojutkání (baráže) s mužstvy, která se umístila na 2. a 3. místě druhé ligy. Vítězové baráže získávají právo na účast v následujícím ročníku první ligy. Poražení získávají právo na účast v druhé lize.

Reklama

Související témata:
Jízdní řád