Hlavní obsah

Rada s Páníkem se konzervatismem netají, Pivarník naopak ligovou nadstavbu vítá

Novum je tady. Startuje ligové jaro, které ovšem neskončí třicátým kolem, jako po dlouhá léta české i někdejší společné československé ligy, ale bude vrcholit nadstavbou. První šestice si to mezi sebou rozdá o titul a účast na evropské pohárové scéně, čtyři celky ve druhé skupině budou moci s vidinou pohárové Evropy rovněž ještě koketovat, sextet na samém konci tabulky bude v nadstavbě bojovat o záchranu a přežití.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude plzeňský trenér Pavel Vrba po ligové nadstavbě metat oslavné kotrmelce?

Článek

Novinka je na světě, ale nikdo dost dobře neví, co od ní očekávat. Proto jsme před startem jara oslovili kouče prvních šesti týmů s otázkou: Co říkáte ligové nadstavbě, v čem vidíte její přínos, případně, proč ji považujete za zbytečnou?

Jindřich Trpišovský - Slavia
Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Těžko se odpovídá, když nemám s tímto modelem zkušenosti, těžko jedenáct kol před koncem základní části soudit, co nadstavba přinese. Vždyť po třicátém kole mohou být bodové rozdíly už tak veliké, že nebude o co hrát a nadstavbová fáze bude zbytečná. Pokud se ale bude o první místo, nebo i šesté místo hrát do posledního kola, vnímám nadstavbu jako přínos.

Pavel Vrba - Plzeň
Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba.

Všichni jsou na nový model zvědaví, i když nikdo neví, co přinese. Poslední měsíc a půl bude ale každopádně hodně zajímavý. Stačí, aby se dva hráči zranili a všechno může být rázem složitější. A to už nemluvím o tom, že v české lize je kdokoli schopen porazit kohokoli, takže i s teoreticky slabšími mužstvy se můžete trápit a ztratit s nimi body. Věřím ale, že se do elitní šestky dostaneme a že s námi v ní bude hrát Slavia, Sparta, Ostrava a Jablonec, což by mělo být zárukou plných stadionů. Na konci soutěže pak uvidíme, jaké budou reakce na to, co nového se vymyslelo.

Bohumil Páník - Ostrava
Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Ostravy Bohumil Páník.

Já jsem v tomhle směru konzerva, takže z nového modelu moc nadšený nejsem a považuji ho za zbytečný. Přikláním se ke klasice, které se drží v Anglii nebo Německu. Už jsem se ale s novinkou trochu smířil, hodnotit ji však budu teprve po skončení ligy. Uvidíme, co přinese nám trenérům, mužstvům a jak na ni budou reagovat diváci.

Petr Rada - Jablonec
Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Petr Rada.

S nadstavbou se setkávám poprvé, není vyzkoušená, takže neumím říct, jaká bude. Nepopírám, že jsem příznivcem klasického systému, kdy se liga hraje dvoukolově, jako je tomu ve všech velkých evropských soutěžích. Mně se nelíbí ani to, když o pořadí na konci rozhodují vzájemné zápasy. Spravedlivější by byl rozdíl ve skóre, jako třeba v Anglii. Variantu vzájemných zápasů bych eventuálně použil až při rovnosti skóre a bodů na konci soutěže. A ještě lepší by možná byl dodatečný zápas na neutrální půdě.

Zdeněk Ščasný - Sparta
Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Tentokrát bude sezona zkrátka jiná než ty předchozí, takže nemá smysl spekulovat a je třeba vzít nadstavbu jako holý fakt. Z toho plyne, že my musíme být připravení nejlépe, jak to bude možné. Ale hodnotit ji ještě předtím, než vůbec začala a proběhla? Počkejme a uvidíme.

Roman Pivarník - Zlín
Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér  Zlína Roman Pivarník.

Pro mě představuje nadstavba přínos. Mnohokrát jsme si v klubech, kde jsem působil, říkali, že hlavně pro týmy, které nehrají poháry, je třicet zápasů málo. A málo je i sedm měsíců v roce, které jsou vyplněny soutěžními utkáními. Nadstavba bude zajímavá i pro diváky, protože přinese další zápasy se silnými soupeři, které bude konkrétně pro Zlín hodně atraktivní. A to nemluvím o třetím derby pražských „S", které zažije hlavní město.

Reklama

Související témata: