Hlavní obsah

Velmi těžký jazyk. Švéd se ve Spartě zakousl do češtiny, aby byl přátelským chlápkem

Praha

Počet cizinců se přes zimu na Letné zmenšil. Svého Švéda si ovšem fotbalová Sparta pořídila. David Moberg Karlsson kopal za Göteborg, Sunderland, Kilmarnock, Nordsjaelland či Norrköping. Premiéru v české lize si čtyřiadvacetiletý záložník odbyl na Dukle, kde přispěl k výhře 3:2. Vydařenou, televizní diváci ho dokonce zvolili hráčem zápasu.

Za Spartu v lize poprvé nastoupil Karlsson. Naplnil očekávání? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Není přezíravým frajírkem, který by si přišel do Sparty pro ranec peněz, a přitom se ani nepokusil naučit zdejší řeč.

Seveřan je z jiného těsta než cizinci ze Stramaccioniho éry. Cílevědomý Švéd se okamžitě po svém prosincovém příchodu začal učí česky, aby lépe zapadl do kabiny. V neochotě porozumět zdejší kultuře vidí důvod, že spousta cizinců v poslední době na Letné neuspěla.

„Čeština je velmi, velmi těžký jazyk. Ale snažím se a něco málo jsem se už naučil. Doslechl jsem se, že se někteří hráči přede mnou možná nesnažili začlenit do českého prostředí, což já rozhodně chci," má jasno David Moberg Karlsson.

Když přijde cizinec do Švédska, také se přece musí naučit švédsky. „Už teď na spoluhráčích vidím, že mě berou jako přátelského chlápka, když se snažím naučit, co oni umí. Je to pro mě důležité," líčí debutant.

Má respekt k české lize

A na rozdíl od některých předchůdců má také patřičný respekt k české lize.

„Hrozně těžká soutěž. Dukla je poslední, přitom nehrála vůbec špatně. Na konci jsme ukázali kvalitu a uspěli," cení si Karlsson výhry v pražském derby.

V premiéře nabídl velmi slibný výkon. „Je přesně hráčem, kterého jsme potřebovali. Umí jeden na jednoho, umí zrychlit hru, je hrozně nebezpečný a na Dukle to potvrdil," těší trenéra Zdeňka Ščasného.

Také spoluhráči Švédův přínos kvitují.

„Typologicky úplně jiný hráč, než na jaké jsme v české lize zvyklí. Pro fanoušky určitě osvěžení," hodnotí Karlssona obránce Matěj Hanousek.

Reklama

Související témata: