Hlavní obsah

Bude to válka, tvrdí před cestou k derby do Edenu sparťanský legionář Costa

Praha

Věří si. „Slavia hraje momentálně dobrý fotbal, má široký kádr a top hráče, ale my jsme Sparta,“ prohlašuje před nedělním derby pražských rivalů legionář ve službách Sparty Costa Nhamoinesu. „Pojedeme do Edenu vyhrát,“ připojuje se dvaadvacetiletý Michal Sáček, z něhož se stal během jara stabilní hráč základní sestavy letenského týmu. „Proto musíme jít do derby s odhodláním a bez respektu, i když mírným favoritem bude samozřejmě Slavia, která má obrovskou formu,“ přidává vědom si toho, jak těžká partie na jeho tým čeká.

Slavia je mírným favoritem, ale my jsme Sparta a nikoho se nebojíme, zní před nedělním derby z LetnéVideo: Sport.cz

 
Článek

„Bude to spíš válka, než zápas, možná přijde i nějaká provokace," připouští Costa, že první z nastávajícího třídílného seriálu derby bude nejspíš hodně vypjaté. Možná ještě víc než poslední, v němž byl vyloučen.

Na červenou nezapomněl

„Ale po dvou žlutých kartách, z nichž ta druhá  podle mého přijít neměla. Rozhodčí je však na hřišti boss a řekl mi, že šlo o nefér zákrok, i když jsem jen skákal po míči," nezapomněl legionář ze Zimbabwe na červenou kartu, kterou dostal minutu před koncem a po níž Slavia svou výhru pečetila druhým gólem.

Tentokrát se dá očekávat v Edenu podobné klima. Vždyť Slavii jde o další výhru na cestě za vysněnou mistrovskou korunovací a Spartě o to, aby si upevnila třetí příčku, na které bude čekat na případné zaváhání Plzně.

A k tomu navíc vzájemná rivalita i třeba bilance minulých let vypovídající o tom, že Sparta ve třech posledních derby v Edenu nevyhrála.

Jde o i bez Dočkala

I tu by Letenští rádi zlomili. A to i v případě, kdyby se zase museli obejít bez zraněného kapitána Bořka Dočkala, jehož start v derby zůstává nejistý.

„Je to kapitán a dobrý hráč, kterého bychom potřebovali. Výborně ovládá míč, každá jím zahraná standardní situace nám dává šanci. Fotbal však není o jednotlivci, ale o jedenácti hráčích a my máme jiné, kteří mohou Bořka nahradit," věří Costa, že i bez Dočkala je Sparta schopná konfrontaci se Slavií zvládnout.

„Na jaře máme za sebou vítězné zápasy, v nichž jsme až na střetnutí v Mladé Boleslavi dokázali, že to jde i bez Bořka. Budeme pochopitelně rádi, až se vrátí a objeví se v sestavě, teď je ale důležitější, aby se dal do kupy," přitakává Sáček, na němž tíha odpovědnosti za výkony a výsledky Sparty už také leží.

„Vnímám to. Ve dvaadvaceti nejsem úplný mladík, navíc už mám něco odehráno," nezříká se své role.

Daleko větší odpovědnost bude ale samozřejmě ležet na Guéloru Kangovi, který by se při absenci Dočkala měl vtělit do role sparťanského vůdce.

„Pomáhá nám nejen na hřišti, ale i v kabině. Změnil se," potvrzuje Sáček, že promluva trenéra Zdeňka Ščasného v duši gabonského záložníka zanechala stopy. „I pro něho je to tak lepší," kvituje proměnu, kterou Kanga prošel a jež by měla být jemu i sparťanskému mužstvu v nedělním derby ku prospěchu.

Reklama

Související témata: