Hlavní obsah

Z ligy sestupuje Olomouc, nestačilo jí ani šest gólů! Mistr se rozloučil debaklem, Lafata nastřílel pět gólů

Praha
Aktualizováno

Sezóna skončila, v posledním 30. kole fotbalové Synot ligy se dořešily i poslední otazníky. Nejvyšší soutěž opouští Baník Ostrava a také Sigma Olomouc, které nestačila ani vysoká výhra 6:0 nad Teplicemi. Příbram totiž získala klíčový bod v Jablonci (0:0) a vzhledem k rovnosti bodů (27) rozhodla vzájemná bilance. Tu mají lepší Středočeši. Plzeňský mistr zažil v Edenu den blbec, Slavia se rozloučila s fanoušky vysokou výhrou 5:0. Stejně dopadl i duel na Letné. Proti Jihlavě mířil přesně jen sparťan David Lafata, který se s celkem 20 trefami stal králem střelců. Třetí skončil Liberec, Slovanu stačila plichta 2:2 v přímém souboji v Mladé Boleslavi.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Střelec čtvrtého gólu Sigmy Jan Navrátil (uprostřed), vlevo autor druhé trefy do teplické sítě Tomáš Chorý a Michal Ordoš, který dal třetí olomoucký gól.

Článek
Fotogalerie

Olomouc musela vyhrát a zároveň doufat, že Jablonec obere o body Příbram. Na Hané sice domácí stříleli jeden gól za druhým a odevzdané Teplice lovily míč ze sítě celkem šestkrát, jenže k záchraně Sigmy to nestačilo. Příbram uhrála na severu Čech klidnou bezgólovou remízu a také příští rok bude působit mezi elitou.

Program 30. kola Synot ligy:
Olomouc - Teplice 6:0
Branky: 15. a 59. Štěrba, 21. Chorý, 39. Ordoš, 42. Navrátil, 88. Mahmutovič.
Dukla - Slovácko 0:1
Branka: 74. Diviš.
Jablonec - Příbram 0:0
Sparta - Jihlava 5:0
Branky: 12., 19., 56., 65. a 77. Lafata.
Zlín - Bohemians 1905 1:1
Branky: 52. Jordan - 76. Schick. ČK: 54. Šmíd (B).
Ml. Boleslav - Liberec 2:2
Branky: 19. a 76. J. Rada - 22. Breite, 74. Pulkrab.
Ostrava - Brno 1:2
Branky: 26. Mešaninov - 57. Řezníček, 73. Chrien.
Slavia - Plzeň 5:0
Branky: 4. Mihalík, 20. Barák, 27. Mešanovič, 50. Hušbauer, 87. Vukadinovič.

Dařilo se oběma pražským S. Slavia si vyšlápla na staronového mistra Viktorii Plzeň, která v Edenu během 27 minut třikrát inkasovala, sice nastřelila dvě tyče, ale jinak předvedla zoufalý výkon. Nakonec se loučila s debaklem 0:5, což jistě kazí dojem z mistrovské sezóny. Pětigólový výprask veze z Letné Jihlava. Vysočina zřejmě zapomněla, jaké útočné kvality má David Lafata. Zkušený útočník dal všech pět gólů Sparty a celkem v lize nastřílel 20 branek, takže se stal králem střelců před druhým Michalem Ďurišem (16).

Přímý souboj o třetí místo zvládl Liberec. V Mladé Boleslavi nejprve dotahoval, pak i chvíli vedl, ale nakonec urval důležitý bod za remízu 2:2. Svěřenci Karla Jarolíma se nyní soustředí na středeční finále domácího poháru. Proti Jablonci půjde o místenku v třetím předkole Evropské ligy.

Baník Ostrava se rozloučil s nejvyšší soutěží porážkou proti Brnu (1:2), Slovácko zase zamávalo kouči Habancovi výhrou 1:0 na Julisce proti Dukle. Zlín neudržel vedení proti klokanům, ti i v deseti urvali nerozhodný stav 1:1. Zlín tak zakončil jaro bez jediného vítězství.

Reklama