Hlavní obsah

Nejmladší z rodu Frýdků se vešel mezi šedesát největších talentů světového fotbalu

Londýn
Aktualizováno

Pocta, která ještě nic neznamená, ale rozhodně má slušnou prestiž. Sedmnáctiletého sparťanského záložníka Christiana Frýdka zařadil britský list The Guardian mezi šedesát největších talentů světového fotbalu. Letenská naděje je pokračovatelem dynastie - otec Martin je vicemistrem Evropy z roku 1996 a starší bratr Martin mladší pak členem národního týmu. Christian následuje útočníka Dominika Smékala z Baníku Ostrava, který se na žebříček dostal loni ještě jako hráč Interu Milán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Christian Frýdek ze Sparty po semifinále MOL Cupu s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Christian Frýdek hodnotí první start za A Sparty Praha

Táta Frýdek už to má tak zavedené. Když ho trápí zdravotní patálie staršího syna Martina, zvednou mu náladu aspoň úspěchy mladšího Christiana. Jako koncem jara, když Martina vyzvedl po otřesu mozku z nemocnice - a Christian o pár hodin později nastoupil se svými parťáky z dorostu v pohárovém utkání za první tým Sparty proti Jablonci.

Chladná říjnová středa je podobná. Martin se zranil na srazu národního týmu, musel na operaci a kvůli poškození menisku a předního zkříženého vazu vypadl asi na hodně dlouho ze hry... Rozpoložení rodinného fotbalového klanu tak musel aspoň trochu vylepšit zase Christian, jehož prestižní anglický list zařadil mezi největší světové talenty narozené v roce 1999.

Záložník s mimořádným myšlením. Jako táta...

Angličané představují Christiana jako cílevědomě pracujícího a kreativního záložníka, který má stejně jako otec mimořádné fotbalové myšlení. Díky němu dokáže v jakékoliv herní situaci vytasit nečekaně řešení.

„Musí ještě zapracovat na síle. A také bych ho rád viděl více ve hře. Jsou pasáže, kdy si ho na hřišti nevšimnete," říká kriticky otec. Když ještě trénoval letenský mladší dorost, měl kluky v tréninkovém centru na Strahově pěkně na očích. Teď už to má složitější, vede muže třetiligového Vltavínu.

Christian v létě začal přípravu s prvním týmem Sparty, pak se vrátil do dorostu. „Zrovna minulý týden si ho do áčka zavolali znovu. A když přišel domů, jediné, co jsem od něj slyšel, bylo Rosický tohle a Rosický tamhle," líčí otec, jak na mladého působí spolupráce s ostříleným internacionálem, který se nedávno vrátil z Arsenalu na Letnou.

Spolu s Frýdkem je mezi talenty například stejně stará brankářská jednička AC Milán Gianluigi Donnarumma, který už má na kontě i jeden start za italskou reprezentaci.

Reklama

Související témata: