Hlavní obsah

I synkův stesk nasměroval Kováře do Slavie. S rolí dvojky se nehodlá smířit bez boje

Praha

Byl zvyklý pravidelně stát mezi tyčemi. Při zahraničních štacích v Izraeli a Bulharsku plnil fotbalový brankář Přemysl Kovář vždy roli jedničky. Když přišla nabídka ze Slavie, neodolal. Vidina možnosti bojovat o český titul v součtu se synkovou touhou po českém jazyce přiměly jednatřicetiletého rodáka z Boskovic k návratu, byť se zřejmě bude muset smířit s rolí dvojky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zimní posily Slavie (zleva): Přemysl Kovář, Marko Alvir, Per–Egil Flo a Michael Lüftner během prvního tréninku v pražském Edenu.

Článek

Kováře v domácí nejvyšší soutěži viděli fanoušci naposledy na jaře 2014, kdy Liberci pomohl vybojovat čtvrtou příčkou místenku v předkole Evropské ligy. Pak přestoupil do Izraele, kde rok a půl strážil branku Hapoelu Haifa. Po půlroční pauze zaviněné zraněním pak od léta plnil roli jedničky v bulharské Varně. „V klubu se sešla skvělá parta, je tam výborný trenér a sezóna je skvěle rozehraná. Na jaře bude tým usilovat o Evropskou ligu," připomíná Kovář, že Varna je po první části soutěže čtvrtá.

Kontrakt měl rodák z Boskovic až do června a byl na nejlepší cestě k jeho prodloužení. Do všeho měl navíc nabídky i z Izraele, kde si udělal skvělé jméno. „Každý má Izrael v hlavě jako válečnou zónu, ale s odstupem hodnotím angažmá v Haifě jako skvěle zvolenou destinaci. Z hlediska profesního i rodinného. Lidé tam neskutečně žijí fotbalem. Na každý zápas chodí dvacet třicet tisíc lidí. Stadióny jsou moderní a lidé velice přátelští. I proto jsem zvažoval v zimě návrat," přiznává Kovář.

Jenže mu zavolal trenér Slavie Jaroslav Šilhavý, pod nímž Kovář působil na severu Čech. „Nemusel jsem se vracet. Přiznávám, že jsem byl hodně rozpolcený. Ale když mi zavolal osobně trenér, nebylo co řešit. Velmi dobře se známe z Liberce. A navíc jsem dostal nabídku kontraktu na tři roky, což rozhodlo. Tak dlouhá smlouva v klubu jako je Slavie, je sen," rozplývá se Kovář.

Roli sehrála i rodina. „Starší syn mi říkal, že už se mu stýská po domově a chce mluvit česky. Bylo toho na něj přeci jen dost," připouští další faktor při rozhodování jedna ze čtyř zimních posil Slavie.

V té na podzim plnil pod Šilhavým roli brankářské jedničky Jiří Pavlenka, který patří do širšího kádru reprezentace. A klub z Edenu nijak netají, že hledá spolehlivou dvojku... „Všechno jsme si s trenérem řekli na rovinu. Budu pracovat na maximum v jakékoliv pozici, abych přispěl k úspěchu týmu. Vím, že Jirka chytal skvěle, viděl jsem několik zápasů Slavie. Ale kdo mě zná, tak ví, že jsem bojovník a o místo se porvu," odmítá se Kovář předčasně smiřovat s rolí na lavičce náhradníků.

Reklama