Hlavní obsah

Sparta v roli obletované dámy. V derby nahrála Plzni, příště jí bude muset fandit Slavia

Jedno je po 22. kole fotbalové ligy jasné. Sparta už na titul nedosáhne, protože ztráta deseti bodů na Plzeň a devíti na Slavii jí ponechává pouze utopickou šanci. Jinak je ovšem mistrovská tajenka stále otevřená. V Edenu teď kupodivu doufají, že se do ní Letenští ještě jednou vloží. Že Sparta doma porazí Viktorii a třeba tak přihraje titul nesmiřitelným rivalům do Vršovic...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Lukáš Vácha v obklopení fotbalistů Slavie.

Článek
Fotogalerie

Penalta v derby

Petr Rada po derby

Jaroslav Šilhavý o derby

Hráči Slavie po derby

Při derby bouchala pyrotechnika

Slávistické choreo při derby

Výhra Sparty v derby ještě mohla oživit její teoretické šance na titul. Diskutabilní penalta, kterou Škoda v nastavení proměnil, ji o reálnou naději definitivně připravila.

Zůstávají tedy Plzeň (50 bodů) a Slavia (49 bodů). Osm kol před koncem soutěže je pro každého ve hře ještě 24 bodů.

Viktoria má k dobru lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Doma sešívané porazila 3:1, v Edenu prohrála 0:1. Při bodové rovnosti na konci ligy by tedy brala titul ona, je to pro ni de facto bod navíc.

Nabízí se myšlenka, že pokud by v Plzni počkali na výsledek z Edenu, mohli si vyhazov trenéra Pivarníka ušetřit. Derby přece dopadlo pro viktoriány ideálně: Sparta vypadla s konečnou platností ze hry - a ještě udržela Slavii na druhé příčce.

Program do konce ligy:
1. Plzeň (50 bodů)2. Slavia (49 bodů)
23.Hradec Králové (venku)Karviná (venku)
24.Slovácko (doma)Hradec Králové (doma)
25.Sparta (venku)Slovácko (venku)
26.Dukla (doma)Jablonec (doma)
27.Jablonec (venku)Bohemians (venku)
28.Mladá Boleslav (doma)Dukla (doma)
29.Brno (venku)Mladá Boleslav (venku)
30.Jihlava (doma)Brno (doma)
Vzájemné zápasy: Plzeň - Slavia 3:1, Slavia - Plzeň 1:0.

Kdo bude jazýčkem na mistrovských vahách?

Oživení Sparty pod Radovou taktovkou je na druhou stranu pro Plzeň nebezpečím. V 25. kole nastoupí na Letné a Sparta bude znovu v roli obletované dámy. Zatímco v Edenu prospěla plzeňským zájmům, v dalším šlágru jara jí bude muset fandit pro změnu Slavia!

Mohou se však samozřejmě najít i jiné jazýčky na mistrovských vahách. Zbývá ještě šest klubů, na něž shodně narazí oba kandidáti. Paradoxní je, že Slavia čtyřikrát přebere soupeře bezprostředně po Plzni (Hradec Králové, Slovácko, Mladou Boleslav a Brno), jednou zase Plzeň po Slavii (Jablonec) a oba se pak budou muset vypořádat také s Duklou.

Jinak je program lídrů symetrický. Až do konce soutěže se budou střídat kola, v nichž budou hrát shodně venku, poté zase oba doma.

Kdo bude v této sezóně slavit ligový titul?
Viktoria Plzeň
49,1 %
Slavia Praha
50,9 %
Celkem hlasovalo 3115 čtenářů.

Reklama

Související témata: