Hlavní obsah

Komise rozhodčích trestá Fraňka. Penalta v derby být neměla, Mingazov ji nafilmoval!

Aktualizováno

Diskuse provázející ostře sledovaný duel v Edenu mají z odborného hlediska tečku. Komise rozhodčích pozastavila delegaci na tři utkání sudímu Pavlu Fraňkovi za chybně nařízenou penaltu v pražském fotbalovém derby, po níž Slavia vyrovnala a remizovala se Spartou 1:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Franěk si po chybně nařízené penaltě v derby nezapíská tři zápasy.

Článek

Penalta v derby

Slavii teklo za stavu 0:1 do bot a střídající Mingazov si to namířil do vápna soupeře. Bránící sparťan Karavajev vytrčil koleno a turkménský reprezentant přes ruského obránce ochotně přepadl.

Rozhodčí Pavel Franěk odpískal penaltu a Milan Škoda ji proměnil. Letenští samozřejmě tvrdí, že je sudí obral o zaslouženou výhru.

A komise rozhodčích jim na svém pondělním zasedání dala za pravdu.

„Rozhodčí Franěk se dopustil hrubé chyby, když nařídil ve prospěch Slavie pokutový kop v 90. minutě. Jeho rozhodnutí mělo vliv na konečný výsledek utkání," poukazuje se v komentáři komise.

Mingazov rozhodčího oklamal

Obránci Fraňkova verdiktu tvrdí, že Karavejev nastavil slávistovi klasickou stoličku. Kritici sudího však oponují, že Mingazov ochotně skočil ještě dřív, než ke kontaktu došlo...

„Komise má za to, že duch pravidel a cit pro hru byl v tomto případě upozaděn na úkor pravidel při jejich aplikaci v tak emocionálně vypjatém a důležitém utkání. Nicméně z analýzy dostupných záznamů tohoto momentu je zřejmé, že pokutový kop byl nařízen neoprávněně, neboť Mingazov svým jednáním zjevně oklamal rozhodčího a přiměl ho k nařízení pokutového kopu. Rozhodčí měl hráče napomenout a nařídit nepřímý volný kop," vysvětluje místopředseda komise Petr Mlsna.

Pro Fraňka má ovšem pochopení. "Jako delegát na tribuně jsem nejprve měl za to, že šlo o správně nařízený pokutový kop. Až záznam situace ukázal opak," přiznává Mlsna a přimlouvá se za rychlé zavedení videa. "To jsou přesně chvíle, kdy by videorozhodčí měl sehrát svou roli. Pustit si daný moment z více úhlů a přeposlat informaci sudímu, který by se rozhodl o verdiktu."

Pro Fraňka jde o první trest v sezóně, ve které má odpískáno 15 utkání a je druhým nejobsazovanějším rozhodčím. "Celé derby zvládal velmi dobře a udělal jedinou, bohužel hrubou chybu, která měla vliv na výsledek utkání," říká Mlsna.

Komise se naopak zastala Miroslava Zelinky, který v Mladé Boleslavi nenařídil penaltu za ruku jabloneckého Mihálika. "Rozhodčí správně posoudil hru rukou hráče hostí ve vlastním pokutovém území. Jednalo se o neúmyslnou hru rukou, když v souladu s výkladem pravidel fotbalu se hráč snaží zahrát míč nohou a ten se mu nekontrolovaně odrazí od stehna na ruku."

Reklama

Související témata: