Hlavní obsah

Po deseti dnech měl mladý gólman Vejmola nad klokany zase navrch, ale to už se jako hrdina necítil

Mladá Boleslav

Konečně se dočkal. V Jihlavě čekal na svou ligovou příležitost tři roky marně, v Mladé Boleslavi vysedával od léta také jen na lavičce náhradníků. Přitom potřeboval chytat. Už kvůli nominaci na malé EURO. Kvůli šampionátu v Polsku, kam se česká jednadvacítka probojovala. Poslední březnový den ale přišla jeho chvíle. Dvaadvacetiletý gólman Luděk Vejmola vystřídal v mladoboleslavské bráně Šedu a své šance se ve všech třech zápasech chopil. V posledním ligovém duelu s pražskými Bohemians se stal dokonce domácím hrdinou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Mladé Boleslavi Luděk Vejmola a Lukáš Železník oslavují vítězství a postup po utkání čtvrtfinále MOL Cupu, Bohemians 1905 - FK Mladá Boleslav.

Článek

„Raději bych bral tři body, než abych byl pasován na hrdinu," povzdechl si mladík, který trápící se Mladou Boleslav držel, a nakonec i udržel nad vodou.

Zlikvidoval střelu Lutse, poradil si s nepříjemnou skákavou ránou Haška, zlikvidoval šanci  Krcha, po které už viděli klokani míč v síti. A hlavně - minutu před koncem utkání vyzrál i na penaltového rutinéra Jindřiška, jehož pokutový kop zkrotil také.

„Jen díky Vejmolovi jsme vydolovali alespoň bod," kvitoval jeh výkon mladoboleslavský trenér Martin Svědík.

„Ale já zase až tolik práce neměl," bránil se mladý gólman chvále, která ho zahrnovala. „Při šanci Krcha jsem měl štěstí. Mířil doprostřed brány, kde jsem stál. Kdyby poslal míč k tyči, neměl bych šanci, protože to byla hodně prudká střela. A při penaltě jsem zhruba věděl, kam ji Jindřišek kopne, takže jsem šel po balónu s předstihem a vyšlo mi to."

Ani zlikvidovaná penalta, ani pár dalších výborných Vejmolových zákroků však Středočechům k výhře nepomohlo. Stejně jako v předchozím domácím střetnutí s Jabloncem museli brát s povděkem jen remízu, která jen stvrdila mizérii, v níž se na jaře zmítají. Přitom po výhře na pražské Julisce nad Duklou v předešlém kole, k níž Vejmola svým výkonem rovněž dopomohl, se zdálo, že už ji zažehnali.

„Od začátku jara se herně trápíme, pořád to není ono. Potřebovali bychom trýzeň zlomit a dostat se zase do pohody, protože soupeři v boji o pohárovou Evropu nás začínají dostávat pod tlak," připomínal Vejmola, že Teplice už stáhli ztrátu na Mladou Boleslav na rozdíl pouhých dvou bodů.

„Takže bude lepší nekoukat se za sebe, ale jen sami na sebe. Začít vyhrávat, abychom měli klid."

Klid může dodat Mladé Boleslavi ovšem i fakt, že cesta do pohárové Evropy by pro ni mohla vést i přes domácí pohár, který obhajuje. Zvláště když už se dostala do semifinále, kde navíc narazí na domácí hřišti na druholigovou Opavu.

„Určitě dobrý los. Rozhodně lepší, než kdybychom hráli se Slavií nebo Zlínem. Ale Opava už cestou do pohárového semifinále vyřadila tři ligové celky, takže si na ni musíme dát pozor a rozhodně ji nesmíme podcenit," hlásil Vejmola, který má i na pohárovém tažení zásluhu. Vždyť on to byl, kdo ve čtvrtfinále na Bohemians zlikvidoval klokanům hned několik velkých šancí a pak měl nad nimi navrch i při penaltovém rozstřelu.

Po deseti dnech měl navrch i v lize, ale to už se jako hrdina necítil.

Reklama

Související témata: