Hlavní obsah

Rekordní sérii bych vyměnil za titul, tvrdí kouč Slavie Šilhavý

Praha

Pod vedením Jaroslava Šilhavého Slavia ještě v lize neprohrála. Počet zápasů zaokrouhlila na dvacet, a k tomu přidala i pohárová vítězství. Může jako druhý klub v historii samostatné české ligy získat double. Přesto má kouč červenobílých jednu noční můru...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Článek

Berete pondělní vítězství nad Hradcem jako splněnou povinnost?

Pro nás to jsou potřebné tři body. Je to důležité vítězství, i když očekávané. Splnili jsme roli favorita a zaslouženě vyhráli. První poločas byl kvalitnější než druhý, povedl se nám vstup do zápasu, kvalitou jsme dotlačili soupeře k chybám a podařilo se nám vstřelit tři góly. I do druhé půle se nám vstup vydařil, ale nebyli jsme stoprocentní v proměňování šancí. Špatně jsme řešili některé situace. Závěr jsme měli odehrát mnohem lépe, ne tak lehkovážně. Dali jsme sice jednu branku, ale lidé, co přišli, si jich zasloužili vidět víc.

Slavia už má jistou účast v pohárové Evropě, už nemůže být v tabulce horší než čtvrtá. Cítíte úlevu?

Náš cíl, probojovat se do pohárové Evropy jsme splnili, to je pravda, ale my chceme víc.

Tedy double, což znamená vyhrát titul i domácí pohár...

Můžeme myslet na obojí a také chceme jít dál. Jsme jediný bod za Plzní, a Spartě jsme o další tři odskočili. V domácím poháru jsme v semifinále. Obojí je reálné.

Říkáte to, jako byste tomu ale nevěřil, hlavně titulu. Co tomu může zabránit?

Musíme se maximálně soustředit na každý náš zápas, teď na Slovácko. V lize je ve hře pořád osmnáct bodů. Nesmíme klopýtnout. Jenže i když budeme dál bodovat naplno, pořád se může stát, že budeme čekat, jak to dopadne. Bylo by smutné, kdybychom těch osmnáct bodů vybojovali, a nakonec to na titul nestačilo.

Ale máte hezkou sérii zápasů bez porážky, která čítá dvacet zápasů v lize a tři v domácím poháru. Těší vás?

Je to sice nádherná série, ale pokud by nevedla ke kýženému konci, bude to jen statistický údaj. Raději bych dokončil sezónu s titulem a klidně bez prodloužené série.

Nejen Hradec, ale i další soupeře jste přesvědčivě přestříleli. Je v tom velká výhoda Slavie oproti Plzni, které to tak střelecky nejde?

Každý chceme vyhrávat, dávat góly. Kluci jsou v pohodě, jsou na vítězné vlně, když to tam padá, je to jen dobře. Je to asi dané i způsobem hry, hrajeme to více vertikálně, nahoru. Hledíme dopředu na evropské soutěže a víme, jak tam týmy hrají. Pokud tam nebude intenzita hry, nemáme v Evropě co dělat.

Zápasy dokážete rozhodovat i silou. Vybíráte si záměrně silné, urostlé typy hráčů?

Fyzicky silný hráč nemusí být vždy vysoký. Může být i malý, ale hraje v tempu a intenzitě, nebojí se. Silní hráči jsou dobří do standardních situací, které rozhodují zápasy. V tom je naše síla. Takové do týmu chceme, jsou nesmírně důležití pro úspěch v Evropě. To bylo vidět v posledním zápase Juventusu, to se mi líbilo.

Je pro vás výhodou, že po Plzni vlastně přebíráte soupeře, jako v nadcházejícím kole Slovácko?

Slovácko bychom stejně sledovali, hrajeme ale trochu jinak než Plzeň. Viděli jsme, že se Slovácko nebálo, hrálo dobře kombinačně a sahalo i po bodu, ale Plzeň ukázala, že má kvalitu.

Společnost CEFC vlastní vedle Slavie i stadión v Edenu, což oficiálně vstoupí v platnost 30. dubna. Co to pro klub znamená?

Vedení se podařil husarský kousek. Kvůli tomu, že nebyl stadión náš, musíme letos například hrát poslední kolo s Brnem na Strahově, v Edenu bude koncert... Věřím, že v budoucnu bude okolí více využíváno pro naše tréninkové účely. I pro fanoušky je to důvod se bít za Slavii, toužili mít svůj stadión a teď to nastane.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články