Hlavní obsah

Videorozhodčí ve fotbalové lize naostro už letos

Praha

Po první půlsezóně testování videorozhodčích v nejvyšší soutěži, v tzv. offline režimu, kdy nemohl zasáhnout do hry, by už na podzim mělo dojít k zásadnímu zlomu. V jednom utkání by byl využit v tzv. online režimu, což znamená, že by mohl do hry zasáhnout.

Foto: O2 TV Sport

Roman Hrubeš jako první videorozhodčí usedl do přenosového vozu společnosti O2.

Článek

Pokyn k přezkoumání situace může dát hlavní videorozhodčí i hlavní na trávníku. Ten má možnost si situaci prohlédnout na monitoru za postranní čárou. „Celé to ale nesmí narušit plynulost utkání," zdůraznil výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta, který má projekt na starosti.

„Systém využití videorozhodčích je zatím neoficiální a stále se testuje. Bundesliga a nejvyšší fotbalová soutěž v USA však už pro nadcházející sezónu dostaly od FIFA a pravidlové komise IFAB výjimku a mohou použít videorozhodčí v soutěži. Bundesliga, která na to má finanční prostředky i technické zázemí, tak využije videorozhodčí ve všech devíti zápasech každého kola. My budeme o tuto výjimku žádat pro jeden podzimní zápas, který teprve vybereme, a pro jaro," řekl na středeční předligové tiskové konferenci šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda s tím, že jarní testování vyšlo asi na dva milióny korun, ale online režim bude dražší.

„V první řadě s videorozhodčími musí souhlasit všechny prvoligové kluby. Naším cílem je, získat na financování projektu sponzory, na čemž pracujeme, aby to finančně netáhly kluby, především ty nejbohatší," naznačil Svoboda, že podíl klubů by mohl být důvodem ke zpochybňování videorozhodčích. „Samozřejmě je třeba zajistit technické zázemí, na jaře se na tom výrazně podílela O2 TV, a proškolit rozhodčí," dodal s tím, že video by mohlo pomoci odstranit valnou část sporných momentů.

Pochvala sudímu Hrubešovi

„Chybu sudího nelze nikdy vyloučit, je to stejné jako u hráčů, ale u nás často slyšíme trávu růst a hledáme za chybami sudích záměr. To je nesmysl, jako bychom u hráče hledali záměr, že spálil šanci," zdůraznil Svoboda. „Je to velká šance, být po bundeslize druhou evropskou zemí, která video použije. Odmítám názor, že když nebude video na všech stadiónech a všech zápasech, půjde o narušení regulérnosti soutěže. V tenisových grandslamech je jestřábí oko také třeba jen na centrálním kurtu a dvou dalších, na jiných ne, a nikdo to nezpochybňuje," odmítl Svoboda obavy z neregulérnosti ligy.

„Pořád ale jde o testování. Zavedení videorozhodčích ve fotbale by měly FIFA a IFAB schvalovat příští rok," dodal Tomáš Bárta. „Velký kus práce na jaře odvedl sudí Karel Hrubeš, který se pro tuhle práci snad narodil," pochválil arbitra, který se na jaře nejvýrazněji podílel na offline režimu v nejvyšší soutěži. Za odvedené výsledky také FIFA i IFAB českou stranu pochválily.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava