Hlavní obsah

Sparta začíná hrát play off, Plzeň však hodlá překonat rekord právě na Letné

Praha

Viktoriánům se nabízí pikantní šance. Pokud fotbalisté Plzně v nedělním duelu 10. ligového kola na Letné zvítězí, překonají desátým vítězstvím nejlepší vstup do sezóny právě Spartě z roku 2011. „Malinko jsme se s klukama bavili, že by bylo fajn překonat rekord zrovna na Spartě,“ culí se Lukáš Hejda, obránce Viktorie a bývalý sparťan.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Hejda z Plzně se znovu vrací na Letnou...

Článek

První Plzeň 27 bodů, pátá Sparta 15. Výchozí situace zrovna neodpovídá renomé šlágru, který v posledních sezónách rozhodoval o mistrovském titulu.

„Na prestiži vzájemného souboje se nic nemění! Naše postavení v tabulce sice není takové, jaké bychom chtěli, ale zájem fanoušků je enormní jako v letech minulých. Na prvním místě v lize je pořád derby se Slavií, k němu se za posledních sedm let přidaly zápasy s Plzní. Jsou určitě trochu jiné než ostatní," ujišťuje David Lafata, kapitán Sparty.

Lídři soutěže nechtějí na výrazný rozdíl v tabulce spoléhat.

„Máme na Spartu samozřejmě náskok, takže se nám může hrát malinko líp. Ale myslím, že zrovna na Spartě je úplně jedno, jestli jsou domácí pátí nebo šestí. Na Letné je zápas vždy vypjatý, takže postavení v tabulce určitě rozhodovat nebude," říká plzeňský stoper Lukáš Hejda pro klubový web.

Série výher od začátku sezóny:
Sparta2011/129 zápasů
Plzeň2017/189 zápasů
Sparta2000/017 zápasů
Sparta1997/987 zápasů

Flintu do žita neházíme, ujišťuje kapitán

A jak avizuje, pro jeho tým by nebylo nic lepšího, než překonat rekord Sparty právě na jejím hřišti a mít ho už jen pro sebe. Posledním vítězstvím nad Bohemkou ho viktoriáni vyrovnali.

Letenští už během podzimu jeden primát hájili. Neúspěšně. V derby na Slavii přenechali sešívaným rekord v počtu zápasů bez porážky. Teď mají druhý pokus ubránit historický zápis pro svůj klub.

„Já takovou statistiku ani neregistruji, i tak máme o motivaci postaráno. Rekord moc neprožíváme," líčí Lafata. „Věřím, že se nám podaří z velké ztráty něco smazat. Teď už musíme brát každý zápas jako play off v hokeji. A koukat jen sami na sebe. Nikdo od nás už nic nečeká, ale flintu do žita neházíme," zdůrazňuje letenský kapitán.

Hejda netají, že právě na kanonýra Lafatu si budou zadáci Viktorie dávat velký pozor.

„Pro obranu je vždy nepříjemný. Ale jinak je Sparta momentálně nečitelná. Sestava může být jakákoliv, takže připravovat se na jednoho dva hráče je těžké. Lafatu všichni známe, výborný střelec, umí se v pokutovém území dobře orientovat," upozorňuje.

Vyhecované zápasy baví všechny

Hejda ve Spartě působil od mládeže a nakoukl tam do velkého fotbalu. Do Plzně zamířil z Letné před sezónou 2012/13. „Když jsem přišel ze Sparty, první dva roky jsem vzájemné zápasy specificky vnímal. Hecovačky byly, ale teď už je to dlouho. Samozřejmě zápasy na Letné jsou vždy vyhecované, takže baví všechny. Těším se a doufám ve vítězný konec," avizuje stoper.

Letenští si nemohou dělat žádné velké plány. „Při pohledu na tabulku asi nejdeme do zápasu jako favorit, ale máme motivaci přerušit vítěznou sérii Plzně a ztrátu trochu smazat. A hlavně, hrajeme doma, před vlastními fanoušky, takže musíme vyhrát," zdůrazňuje kapitán Lafata.

Utkání 10. ligového kola Sparta - Plzeň se hraje v neděli od 18:00. Přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak skončí fotbalový šlágr mezi Spartou a Plzní?
Vysokou výhrou Plzně
13,4 %
Těsnou výhrou Plzně
47 %
Remízou
12,4 %
Těsnou výhrou Sparty
21,6 %
Vysokou výhrou Sparty
5,6 %
Celkem hlasovalo 9507 čtenářů.

Reklama

Související témata: