Hlavní obsah

Dva góly z ofsajdu jako na Baníku? Video je nepustí, výsledek klidně otočí!

Praha

Poslední duel podzimu bude přelomový. Do nedělního utkání 16. kola Sparta - Mladá Boleslav bude poprvé v historii české fotbalové ligy nasazen videorozhodčí. Bude jím Roman Hrubeš, člen komise rozhodčích a šéfinstruktor videorozhodčích. „Cítím velkou odpovědnost, zároveň se těším. Očekávání se dá přirovnat k pocitům před derby pražských S,“ avizuje před velkou premiérou.

LFA projekt Videorozhodčí naostro vyzkoušela třeba při juniorském derby Sparta - Slavia.

 
Článek
Fotogalerie

Všechny chyby sudích video z fotbalu nevymýtí. Klíčové přehmaty by ovšem odstranit mělo.

Vezměme třeba jen dva duely ostravského Baníku za poslední týden. Na Slavii si oprávněně stěžoval, že mu v závěru byla upřena penalta za faul Jugase na Baroše. Zápas tak místo 2:1 mohl skončit 2:2. Naopak o kolo dříve Baník doma díky dvěma gólům z ofsajdu porazil v bitvě o záchranu Karvinou 2:1. Při použití videa by hosté nejspíš vyhráli 1:0...

„I v případě, že by si sudí na hřišti byli verdiktem jistí a konzultaci nepožadovali, bylo by dost času je upozornit na omyl, protože byla přerušená hra," popisuje Roman Hrubeš, co by se dělo, kdyby byl v Ostravě nasazen videorozhodčí.

„Na odhalení ofsajdu by mi mělo stačit kolem deseti sekund, zatímco po gólu bývá kvůli oslavě prostoj zhruba čtyřicet sekund," dodává.

Video smí posuzovat jen čtyři situace:
1. Góly
2. Penalty
3. Červené karty (pouze pokud jde o přímé udělení ČK, ne o druhou ŽK)
4. Chybnou identifikaci hráče při udělení karty
Čas potřebný k přezkoumání videa se k příslušnému poločasu nastaví.

Požaduješ video? Dostaneš žlutou!

Rovněž v Edenu by býval mohl kolegovi Jílkovi poradit, ať penaltu proti sešívaným nařídí. Pokutový kop totiž patří mezi čtyři striktně vymezené situace, které může video prověřit.

„Jde o dosažení branky a vše, co jí předchází. Dále rozhodnutí o penaltách a o červených kartách. Poslední je korekce omylů při udělování osobních trestů, tj. chybné identifikaci viníka," avizuje Hrubeš své kompetence v roli videorozhodčího.

Aby bylo jasno, hráči či trenéři nemají ve fotbale na rozdíl od jiných sportů nárok, aby se posouzení u videa dožadovali.

„Když se bude někdo z nich posouzení u videa domáhat, bude napomenut žlutou kartou," zdůrazňuje rozhodčí.

Dva nové signály upozorní diváky

Na video si budou muset zvyknout i diváci. Hned poznají, že do průběhu utkání právě vstupuje.

„Budou upozorněni gestikulací rozhodčího. Když se pozdrží navázání hry, ukáže si sudí na sluchátko. Pokud by šel přezkoumat situaci k monitoru, ukáže rukama před sebou klasickou obrazovku," líčí Hrubeš a dodává, že čas potřebný k přezkoumání videa se k příslušnému poločasu nastaví.

Hrubešovým asistentem u videa bude Emil Ubias. „Můžeme si pomoci především ve chvíli, kdy je třeba rozdělit si práci a přezkoumat dva rychle po sobě jdoucí sporné momenty."

Premiéra v režii firmy Hrubeš & Hrubeš

Jako hlavní rozhodčí je shodou okolností delegován také Hrubeš, ale Karel.

„Nejde o rodinný podnik. Žádný příbuzenský vztah mezi námi neexistuje," usmívá se Roman Hrubeš. „Od počátku zkoušení se Karel zapojil do práce videoasistenta. Má zkušenosti s prací zevnitř i s utkáními v zahraničí. Proto jsme ho zvolili a doufám, že jsme vsadili na správného koně," dodává patron projektu.

Rozhodčí tedy na video nachystaní jsou. A co ligoví fotbalisté?

„Plošné proškolování týmů bude probíhat v zimní pauze. Co se týče Sparty a Mladé Boleslavi, základní a stručné informace dostaly," poukazuje Hrubeš.

Od jara už by mělo být video v HET lize nasazeno v každém kole minimálně v jednom zápase.

Reklama

Související témata: