Hlavní obsah

Listkiewicz očekává od sudích na jaře zlepšení proti podzimu

Praha

Předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Michal Listkiewicz věří, že sudí budou v jarních kolech první ligy podávat lepší výkony než na podzim, kdy nebyl zcela spokojený. Pomoci by k tomu mělo i to, že osmidenní soustředění na Kypru ukázalo, že sudí jsou velmi dobře fyzicky připraveni. O motivaci prý mají postaráno, ti nejlepší by mohli jednou pískat čínskou nejvyšší soutěž.

Foto: FAČR

Fotbaloví rozhodčí absolvovali na Kypru kondiční testy před blížícím se soutěžním jarem.

Článek

"V podzimní části jsme viděli rezervy. Zatímco loňské jaro bylo excelentní, v posledním půlroku jsme měli výhrady," řekl Listkiewicz pro web FAČR. "Česká ligová soutěž se pořád lepší, jde do ní víc peněz a rostou i ambice klubů. Zkrátka čekáme od rozhodčích víc než během podzimu. Aby se to podobalo třeba loňskému jaru, které bylo z pohledu rozhodčích velmi dobré," dodal.

Formu sudí ladili na Kypru. "Našli jsme tam excelentní podmínky. Od zázemí v hotelu, stravování, tréninkové hřiště až po počasí. Na to jsme měli tentokrát štěstí," popsal Listkiewicz, který měl k dispozici všechny své svěřence až na Pavla Královce a Janu Adámkovou, kteří ve stejnou dobu měli mezinárodní seminář FIFA. Fyzické testy zvládli všichni sudí až na Emanuela Marka, jehož zastavilo svalové zranění.

"Rozhodčí jsou připraveni po fyzické stránce nejlépe v historii, je tam znát další progres. Ale zároveň všem také opakujeme, že je to pouze jeden z předpokladů kvalitního výkonu," řekl místopředseda komise Petr Mlsna. "A při teoretických prověrkách si někteří mladí a noví rozhodčí vedli dokonce ještě o něco lépe než někteří zkušenější, to bylo milé překvapení," dodal Listkiewicz. Sudí stihli na Kypru odřídit i dvanáct přípravných zápasů.

Zpestřením byla účast osmi rozhodčích z Číny, kteří se připojili v rámci spolupráce obou asociací. "Po prvním oťukávání se čínští rozhodčí stali součástí naší rodiny. Bylo to obohacující pro všechny strany, slyšeli jsme, jak fungují rozhodčí v Číně. V budoucnu může být spolupráce oboustranně velmi přínosná. A pro české rozhodčí je velkou motivací, že můžou v Číně někdy odřídit ligový zápas. Tým Pavla Královce už takovou zkušenost na podzim zažil," prohlásil Listkiewicz.

Reklama

Související témata: