Hlavní obsah

Situace byla neudržitelná, vysvětluje Nezmar vyhazov Šilhavého. Trpišovský nebyl první volbou

Praha

Uběhly již dva měsíce, co usedl v Edenu do horkého křesla sportovního ředitele fotbalové Slavie. A prakticky hned na začátku musel Jan Nezmar odsouhlasit výměnu trenérů. „Musím říci, že z mého pohledu to byla profesně jedna z nejtěžších situací, se kterou jsem se v kariéře sportovního ředitele setkal,“ říká v prvním obsáhlém rozhovoru pro klubový web.

Foto: Slavia.cz

Sportovní ředitel Jan Nezmar v barvách Slavie.

Článek

Realizační tým trenéra Jaroslava Šilhavého dovedl sešívané v minulé sezóně k mistrovskému titulu, navrch přidal i rekordní ligovou sérii bez porážky a účast v Evropské lize. Na druhou stranu vysněná Liga mistrů Slavii unikla a obhajoba titulu je již po podzimu v prachu.

Nový sportovní ředitel se zjevil v Edenu právě ve chvíli, kdy se řešila zásadní otázka. Jak a s kým dál...?

„Doba na poznání situace byla strašně krátká a prakticky jsem jen zjišťoval pohledy různých lidí. Bylo velmi těžké k ní něco říci, ale na samotném konci podzimu, a hlavně v období těsně po posledním zápase s Astanou, už bylo podle mě celkem jasně zřetelné, že situace je neudržitelná," líčí Jan Nezmar.

Porážku 0:1 s Astanou a vyřazení v Evropské lize kouč Šilhavý neustál. Jeho nástupcem se stal Jindřich Trpišovský, který stejně jako Nezmar přišel do Edenu z Liberce.

Nejprve oslovil někoho jiného...

„Z dřívějšího působení jsem měl od trenéra informaci, že nepřemýšlí o změně, takže jsem nejdříve řešil jiné možnosti. Také první trenér, se kterým jsem mluvil a nebudu ho jmenovat, byl někdo jiný. Pak jsem se potkal s Jindrou a zeptal se ho, jestli by se o Slavii nechtěl bavit, protože jsem ho považoval za nejlepší variantu," prozrazuje Nezmar zajímavý detail.

Je rád, že osvědčený kolega svůj postoj zůstat v Liberci přehodnotil. „Volba byla ve finále logická i z důvodu, že spolupráci máme za dobu, kdy jsme spolu působili v Liberci, najetou. Není žádné tajemství, že si s trenérem profesně i lidsky velmi dobře rozumíme," ujišťuje ředitel.

Nabídky na některé hráče najednou nejsou

Svorně se pak v zimě pustili do přestavby kádru. Skončily dvě ze tří zvučných letních posil Halil Altintop a Ruslan Rotaň, dále Dušan Švento, Per-Egil Flo a brankář Jan Laštůvka. Naopak přišli gólman Ondřej Kolář a defenzivní univerzál Ondřej Kúdela z Liberce, další bývalý hráč Slovanu stoper Lukáš Pokorný a z hostování se vrátili Stanislav Tecl a Ruslan Mingazov.

„Myslím, že jedna z chyb, které se udělaly v létě, byla, že se sice přivedli výborní hráči, ale dohromady tým úplně nepasoval. Proto museli někteří odejít. Toho bychom se rádi vyvarovali, chceme přivádět hráče na určité pozice, aby se hodili do našeho herního způsobu," avizuje Nezmar.

Nezastírá, že odchodů plánoval ještě víc. „Rozhodně jsme nechtěli dělat nějaké obrovské změny v týmu. Jednou z filozofií bylo samozřejmě zúžení týmu. Přiznávám, že jsem si myslel, že proběhne ve větším měřítku. Není tak úplně jednoduché, protože avizované nabídky na některé hráče, které se dříve objevovaly, tak najednou nejsou. Proto nakonec odchozích nebylo tolik. V tomto ohledu cíl zatím splněný nebyl," říká Nezmar na rovinu.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články