Hlavní obsah

Česká elita se pere o hvězdu ze studeného odchovu. Možná za ní dorazí i brácha

Praha

Najednou by ho chtěli všichni. Zájemci o lotyšskou perlu české ligy tak budou muset pořádně zaplatit. „Přitom když Davis přicházel, nabízeli jsme ho všude. A nikdo ho nechtěl. Pouze Jihlava nám uvěřila,“ usmívá se fotbalový agent Filip Zíka, který Ikauniekse v Liepaji objevil. Vysočinu lotyšský útočník vyšel na necelé tři milióny korun. Příští kupec za něj bude muset vysolit nějakých osmnáct, dvacet miliónů...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Davis Ikaunieks z Jihlavy je druhým nejproduktivnějším hráčem české ligy.

Článek
Fotogalerie

Rozjel se tak, že není k zastavení. Především díky němu Vysočina už zase dýchá a má reálnou naději na záchranu. Davis Ikaunieks v sezóně nashromáždil osm gólů a šest asistencí. V české lize je produktivnější jen plzeňský Michael Krmenčík (12+6). Nikdo další.

„Davis je rychlý, výborný náběhový útočník. Má dobrý výběr místa na kolmou přihrávku za obranu a velmi dobrou koncovku. Pořád má na čem pracovat, ale obrovsky se posunul v práci pro tým," pochvaluje si trenér Martin Svědík.

Čtyřiadvacetiletý Lotyš se na české scéně objevil před rokem a půl. Hned v první sezóně zatížil konto všech týmů velké trojky, Plzně, Slavie i Sparty. Letos na jaře už je obletovanou hvězdou.

Hráčský agent Pavel Zíka z agentury Global Sports označuje fotbalisty z Pobaltí za absolventy studeného odchovu. Odolné, skromné, nerozmazlené.

Diamant našel u Verpakovskise

„Mají mix slovanské a severské povahy. Jsou velmi pracovití, Česko neberou jako krok zpátky. Naopak. Makají, snesou špatné podmínky a nás berou," usmívá se jeho syn Filip, který má spolu s bratrem Davidem rovněž agentskou licenci.

„Studený odchov je trefná charakteristika. Lotyši třeba od patnácti musejí hrát ligu, takže jsou omlácení, zpevnění dospělým fotbalem. Čas od času mezi nimi jde najít neobroušený diamant, který se pak díky klubu a agentovi vybrousí," líčí Filip.

Pobaltské ligy sleduje dlouhodobě. Ikauniekse našel v FK Liepeja, jemuž šéfuje Maris Verpakovskis. Známý lotyšský internacionál, který na EURO 2004 vstřelil gól české reprezentaci.

„Prošel zahraničím, má porozuměni pro obchod. I díky němu klub občas vyprodukuje zajímavé hráče, pomáhá jim svými zkušenostmi. Je mi ctí, že se s ním můžu přátelit a konzultovat," usmívá se mladý Zíka.

Bokša musel mladíka vidět naživo

Ikaunieks dokázal dát v lotyšské lize 16 gólů za sezónu, což byl na reprezentanta do 21 let skvělý počin. Jenže Jihlava nechtěla kupovat zajíce v pytli. Tehdejší sportovní manažer Milan Bokša chtěl útočníka vidět hrát na vlastní oči a pak si s ním promluvit.

„Davis na nás oba zapůsobil skromným dojmem. Nebere fotbal jen jako obživu. Chce také něco dokázat, bavit se a poznat svět. Po přestupu jsme mu museli být neustále nápomocní, pořád šlo o velký skok pro takového kluka. Moc cizinců v Jihlavě ze začátku nebylo. Bylo třeba se o něj pečlivě starat, jako o svou rodinu. Až pak z hráčů něco vymáčknete," vypráví Filip.

V české lize se Ikaunieks rychle vypracoval. A Vysočině je jasné, že v létě ho sotva udrží.

„Je připravený udělat další krok. Jihlavě je vděčný, že mu dala šanci, mohl tam začít. Dostal teď i roli lídra. Ale pocítil, že je načase udělat krok dál. Má na něj výkonnost. Moc tak kvalitních a produktivních útočníků v lize není, navíc v nejlepším věku," ujišťuje agent.

Zájem o Ikauniekse je značný. Již v zimě se ozvala Slavia, během jara i Plzeň, pokud by potřebovala náhradu za Krmenčíka. Známý je zájem Bohemians, v řadě stojí také Jablonec, Mladá Boleslav, Liberec, Teplice, Dukla...

Nejen Davis, objeví se i Janis?

„O Davise se dlouhodobě zajímají jak kluby z české špičky, tak ze zahraničí. V zimě po některých jednáních k dohodě nedošlo, což jsme akceptovali. Vysočina je poctivý klub a věděli jsme, že Davis bude klíčovým mužem v tažení za jarní záchranou," poukazuje Pavel Zíka.

„Nicméně vše směřuje k tomu, že v létě změní působiště. Doporučujeme mu, a Davis souhlasí, zvolit cestu přes větší český klub, který hraje pravidelně evropské poháry. Aby si zvykl na větší tlak, evropskou konkurenci. Pokud se v něm prosadí, bude předpoklad, aby se posunul zase dál," dodává.

Pro zajímavost, Ikaunieksům v české lize ještě nemusí být zdaleka konec. Davis má o rok mladšího bratra Janise. Poněkud předčasně odešel do Francie do Mét, ale už je zase zpátky v Liepaji, aby se rozehrál.

„Také Janis je velký talent. Šikovná desítka, špílmachr. V létě by mohl být zajímavý pro české kluby," culí se Filip Zíka.

Reklama

Související témata: