Hlavní obsah

Vítězné tažení Jablonce skončilo, Baník veze zlaté body k záchraně

mm, dosSport.cz
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Slavie vydřeli ve 23. kole HET ligy v Brně nad Zbrojovkou hubenou výhru 1:0 a minimálně do neděle snížili ztrátu na vedoucí Plzeň na sedm bodů. Západočeský lídr má ale utkání s Bohemians 1905 k dobru. Po šesti jarních výhrách v řadě poprvé ztratil body Jablonec, v Mladé Boleslavi remizoval 1:1. Severočeši ale přesto udrželi pátou příčku před Spartou, jež na Letné jasně přehrála Duklu 3:0 i zásluhou dvou gólů Josefa Šurala. V boji o záchranu si výrazně polepšil ostravský Baník, jenž na hřišti rovněž sestupem ohroženého Zlína zvítězil 2:0 a od příčky zajišťujících záchranu ho dělí bod. O udržení bojující Jihlava vyrovnala v Olomouci na konečných 1:1 po vyloučení Mary i v deseti. V posledním utkání nabitého sobotního programu Liberec nečekaně prohrál s Teplicemi 1:2.

Foto: Vít Černý, ČTK

Antonín Křapka z Boleslavi slaví gol.

Článek
Fotogalerie

V Brně šlo oběma soupeřům o hodně. Předposlední Zbrojovce o záchranu, druhé Slavii pak o uhájení startu v kvalifikaci Ligy mistrů. Vyrovnaný zápas rozhodla hlavička střídajícího Stanislava Tecla z 71. minuty zápasu, Brňané zůstali na předposledním patnáctém místě. Domácí se znovu trápili v koncovce a jejich gólový půst narostl již na 400 minut. Sešívaným se proti Zbrojovce dlouhodobě daří - vyhráli posledních pět vzájemných zápasů při skóre 13:1.

Sparta potřebovala utnout dlouhou sérii pěti remíz v řadě a proti tápající Dukle roli favorita potvrdila bezezbytku. Doma ji porazila pošesté za sebou a na Letné od dejvického soupeře ani v osmém zápase samostatné ligy nedostala gól. Sama naopak dala tři, o dvě trefy se postaral Josef Šural.

Letenští se na čtvrtý pokus dočkali premiérové výhry pod trenérem Pavlem Hapalem, kterému vyšel jubilejní 100. zápas v české nejvyšší soutěži. Sparta tak z šestého místa dál ztrácí šest bodů na druhou Slavii.

Zatímco Olomouc je třetí, Jihlavě stále hrozí sestup, vzájemný duel ale skončil dělbou bodů. Hosté dokázali odvrátit porážku po přestávce i v oslabení po vyloučení Kamsa Mary. Hanáci tak promarnili šanci odskočit na pohárových příčkách pronásledovatelům, zatímco Jihlava si od pásma sestupu udržela tříbodový odstup. Hanáci ve 12 domácích zápasech ale ještě neprohráli (7 výher, 5 remíz).

Páníkův vítězný návrat

Jablonec na jaře po šesti výhrách ztratil první body. Mladá Boleslav, která minule senzačně vyhrála v Plzni, dlouho vedla a Severočechy zachránil od první porážky v jarní části sezóny až v 87. minutě Doležal. Ve Zlíně se hrál pikantní duel o záchranu. Trenér domácích Petržela vedl Baník, kouč Páník zase nedávno zamířil do Ostravy po odvolání ze Zlína...

Nakonec se radovali fotbalisté Baníku, kteří bodovali potřetí za sebou a po výhře 2:0 ztrácejí na nesestupovou pozici, na které je Slovácko (ovšem s nedělním utkáním v Karviné k dobru), už jen bod.

Teplice předvedly v Liberci úžasný finiš - Žitný a Vaněček v samém závěru otočili svými trefami skóre a jejich tým na jaře poprvé venku bodoval. Naopak liberecký kanonýr Pulkrab, jenž se na jaře až do soboty trefil v každém zápase, vyšel tentokrát naprázdno a Liberci se v tabulce vzdálila Slavia.

Fotbalová HET liga - 23. kolo:
Sobota
Brno - Slavia 0:1
Branka: 71. Tecl
Sparta - Dukla 3:0
Branky: 3. a 80. Šural, 14. Plavšič
Olomouc - Jihlava 1:1
Branky: 42. Plšek - 67. Dvořák
Ml. Boleslav - Jablonec 1:1
Branky: 28. Křapka - 87. Doležal
Zlín - Ostrava 0:2
Branky: 6. Jirásek, 90.+1 Granečný
Liberec - Teplice 1:2
Branky: 56. Potočný z pen. - 81. Žitný, 89. Vaněček
Neděle
16:00 Karviná - Slovácko
18:00 Bohemians - Plzeň

Reklama