Hlavní obsah

Rekonstrukce hokejové haly v Jihlavě začne nejméně o rok později

Dlouho očekávaná rekonstrukce Horáckého zimního stadiónu v Jihlavě, která měla začít po skončení prvoligové sezóny na jaře příštího roku, bude minimálně o rok odložena. Podle náměstka primátora Radka Vovsíka bude projekt hotov až v únoru 2009 a zúřadování výběrového řízení potrvá minimálně půl roku, což by možný začátek prací posunulo až do další sezóny.

Článek

"To by nemělo smysl, začne se tedy po skončení příští sezony na jaře 2010," řekl dnes Vovsík novinářům.

Projekt byl zadán na variantu přestavby v ceně kolem 350 miliónů korun. Podle Vovsíka to není zcela ideální. Práce by se prakticky týkaly jen výměny střechy, která je v havarijním stavu, nezajistí však multifunkčnost haly. Úplná varianta by stála kolem 650 miliónů korun. Dalšími možnostmi je jen základní údržba a zakonzervování současného stavu, nebo rozložení výstavby do několika etap s postupným sháněním peněz.

Jen v oblasti úvah se podle Vovsíka pohybuje možnost přesunout výstavbu tréninkové haly, která měla vzniknout u základní školy v Seifertově ulici, na místo současné venkovní plochy u zimního stadionu. "Na druhou ledovou plochu a podzemní parkoviště, které jsou obsaženy v nejdražší variantě přestavby stadionu, bychom mohli získat evropské dotace," uvedl Vovsík. Ze všech nabízejících se variant budou jihlavští zastupitelé vybírat v dubnu příštího roku.

Rekonstrukce stadiónu, na němž hraje své zápasy dvanáctinásobný český mistr Dukla Jihlava, je podle Vovsíka jen jednou z nejvýznamnějších investic, které město čekají v nejbližších letech. Naprostou prioritou je spolufinancování evropských projektů, na něž si město vzalo dvěstěmiliónový úvěr. Další stovky milionů bude radnice potřebovat na rekonstrukci kanalizace.

Horácký stadión byl postaven v letech 1954 až 1955. V roce 1967 byl zastřešen, v roce 1989 přibylo venkovní kluziště a posilovna. Po rekonstrukci, dokončené v roce 1997, se stadion po demontáži mantinelů využívá i ke koncertům či prodejním výstavám. Víceúčelové je také venkovní kluziště.

Reklama

Související témata: