Hlavní obsah

První noc v zámoří prožili hokejisté v letištním hotelu

TORONTO

Silný déšť vítal na letišti v kanadském Torontu české hokejisty, kteří do dějiště semifinálového utkání Světového poháru dorazili po únavné cestě ze Stockholmu. Mezipřistání v Grónsku protáhlo let speciálu, který jinak využívají k přesunům basketbalisté Chicaga, až na dvanáct hodin, takže všichni toužili po postelích.

Článek

"Bylo to ale nejpohodlnější letadlo, jaké jsme mohli mít. Všude bylo tolik místa, že se dalo i spát na zemi, takže nakonec ta nutná zastávka pro dotankování snad až tak nevadila," uvádí pro ČTK generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

Mužstvo se potřebuje rychle aklimatizovat a srovnat se šestihodinovým časovým posunem, takže brzy po přistání si hráči alespoň na půl hodinky šli zabruslit do tréninkové Lakeshore Lions Areny.

Bezprostředně po příletu ještě čeští reprezentanti netušili, kdo bude jejich soupeřem, a tak první noc na americkém kontinentu přespali v tranzitním hotelu na letišti, protože v případě postupu Slováků přes Kanadu by museli hned ve čtvrtek vyrážet do amerického St. Paul k souboji s USA.

"Raději jsme ani moc nevybalovali, vzhledem k rychlému přesunu z Evropy stejně všichni dost špatně spali. Navíc tu prší už skoro půl dne v kuse," prozrazuje do telefonu manažer reprezentace Zbyněk Kusý.

Žádný další přesun

Domácí ale v posledním čtvrtfinálovém duelu překvapení nepřipustili a národnímu týmu tak ušetřili další bláznivý přesun. "Jsme rádi, že jsme se dalšímu cestování vyhnuli a ve čtvrtek ráno se celá výprava mohla přesunout do centra Toronta, kde zůstaneme bydlet až do konce našeho účinkování ve Světovém poháru ," tvrdí Kusý, podle nějž hráči toužili souboji s Kanaďany.

"Bude to jedinečný zážitek, hrát proti nim v tradičně hokejově skvělé atmosféře v Torontu," cituje deník Toronto Sun obránce Tomáše Kaberleho, který v NHL obléká dres místních Maple Leafs. "Vlastně budu hrát napůl doma."

Až ve čtvrtek před obědem se hokejisté vydali na trénink Air Canada Centre, kde se bude v sobotu od 18:30 místního času hrát. "Já mám na tuto halu skvělé vzpomínky, určitě jsem tam zažil s Nashvillem víc vítězných zápasů než porážek. Navíc tam na vás dýchne hokejová tradice," vykládá brankář Tomáš Vokoun.

V plné zátěži i Šlégr

Na ledě se až na Jágra, kterého sužuje natažený břišní sval, objevili všichni hráči. Plnou zátěž sneslo i bolavé tříslo obránce Šlégra. "V pátek by však měl trénovat už i Jágr, doktor mu doporučil jen pár dní klidu," říká Urban.

Únava z cesty ani přechod do odlišného časového pásna by na hráčích neměl zanechat žádné vážnější stopy. "Máme tři dny na to, abychom se z toho dostali. Únava se nejlépe vyhání tréninkem a hlavně se potřebujeme pořádně vyspat. Je před námi zápas, o kterém sní snad každý hokejista a bude na nás, abychom ukázali svoji sílu," citovala ČTK útočníka Václava Prospala.

Trenér Vladimír Růžička soudí, že parádním čtvrtfinálovým výkonem si národní tým u Kanaďanů vydobyl respekt. "Myslím si, že ani pro domácí není na Světovém poháru lepší zápas než v Torontu s českým mužstvem," připouští i Jaromír Jágr, kterého láká konfrontace v jámě lvové.

"Kanaďané mají skvěle složený tým. Spoustu hvězd i velmi talentované mladíky, je to nejsilnější možné složení. Bude to proti nim těžký zápas, ve kterém rozhodně nejsme favority, ale přesně to nám vyhovuje."

Reklama

Související témata: