Hlavní obsah

Litoměřice zachrání místní hokej, dají mu šest miliónů. O pokračování v první lize se teprve rozhodne

Litoměřice

Prvoligovému hokejovému klubu HC Litoměřice pomůže ve vážných finančních potížích město. Neúspěšný čtvrtfinalista druhé nejvyšší soutěže dostane dotaci šest miliónů korun. Tuto částku si klub od města půjčil v sezóně 2011/2012 a měl ji vrátit do konce letošního roku. Vedení města ale s předstihem navrhlo, aby se z půjčky stala dotace. O rozhodnutí zastupitelstva přidělit dotaci informovala mluvčí města Eva Břeňová.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Ilustrační fotografie

Článek

Podle Břeňové sahají problémy klubu do roku 2011, kdy se změnil zákon o loteriích. „Vedení předpokládalo, že stejně jako v minulosti budou nejvýznamnějším příjmem klubu odvody z loterijních společností ve výši pěti miliónů korun. Nicméně zákon o loteriích byl novelizován a došlo k několikaměsíčnímu zpoždění toku peněz,“ řekla. Odvody loterijních firem nyní už nejdou přímo do rozpočtu sportovních klubů, ale na účty měst a obcí, jež je přerozdělují.

Podle místopředsedy HC Litoměřice Jaromíra Tvrzníka dostal tehdy klub mnohem méně peněz, než s kolika počítal. „Výše odvodů do rozpočtu města měla v roce 2012 činit více než 16 miliónů korun. Na základě příslibu komise sportu, jež je poradním orgánem rady města, jsme měli formou příspěvku na sportovní činnost získat zhruba polovinu, což jsme zohlednili při sestavování rozpočtu. Skutečnost však byla jen 2,5 miliónu korun," řekl. Klub si proto od města půjčil.

Dotace od města znamená finanční stabilizaci do konce aktuální sezóny, která pro klub po soutěžní stránce skončila v minulém týdnu porážkou 2:4 na zápasy ve čtvrtfinále play off s Olomoucí. Jestli budou Litoměřice hrát první ligu i v příští sezóně, není podle Břeňové zatím jasné. „V tuto chvíli probíhají z ekonomického pohledu zcela zásadní jednání s nejvýznamnějšími partnery,“ uvedla. Kromě profesionálního týmu má HC Litoměřice deset žákovských mužstev.

Reklama

Související témata: