Hlavní obsah

Další rána pro Kladno! Oprava stadiónu se protahuje, Rytíři musejí hrát své zápasy jinde

Před necelými dvěma měsíci spadl jejich seniorský tým z extraligy o patro níž, nyní musí hokejové Kladno řešit další nepříjemnost. Již započatá rekonstrukce zimního stadiónu se kvůli neplánované opravě střechy protáhne minimálně do listopadu, a Rytíři tak do té doby s největší pravděpodobností budou muset hrát zápasy první ligy jinde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Kladna Jan Chábera - ilustrační foto.

Článek

"Je to pro nás čerstvá a nepříjemná zpráva. S pravděpodobností hraničící s jistotou nebudeme moct používat hlavní plochu. Musíme vymyslet, co budeme dělat, bude to obrovský problém," řekl ČTK tiskový mluvčí hokejového klubu Vít Heral. "Není to jen hlavní tým, ale i mládež. Máme dvacet mužstev, která potřebují obě plochy," dodal Heral s tím, že problémy se dotknou i druhého mládežnického celku PZ Kladno.

Oprava haly začala v dubnu, původně měla stát zhruba 24 miliónů korun a hotová měla být do konce srpna. Protože však kontrola stavu střechy ukázala, že je nutné ji opravit, stoupnou náklady přibližně o osm miliónů a oprava v ideálním případě skončí v listopadu. Novinářům to řekl primátor Dan Jiránek (ODS).

Hokejisté budou nyní moci využívat na stadiónu jen druhou ledovou plochu. Klub se chystá oslovit správce stadiónů v sousedních městech, například ve Slaném. "Zatím je to ale v obecné rovině, variant se ale naskytuje více. Je však pravda, že Slané je nabíledni," uvedl Heral.

Rada v pondělí odsouhlasila vyhlášení tendru na opravu střechy. "Statik oznámil, že konstrukce je přetížená a při zatížení sněhem nebo poryvech větru hrozí její zřícení," uvedl primátor. Pokud se proti výsledkům výběrového řízení nikdo neodvolá, měla by být oprava dokončena 8. listopadu. Stavební firma by měla za dílo ručit nejméně pět let.

Hrozí zřícení střechy

Stavby jako kladenský zimní stadión by měly být pečlivě kontrolovány jednou za deset let. "Cena takové kontroly činí zhruba půl miliónu korun," dodal Jiránek. Nová střecha by podle primátora stála 60 až 80 miliónů korun a znamenalo by to zavření stadiónu na rok až dva.

Stadión byl otevřen v roce 1949 a vlastní jej město. Rekonstrukce haly měla začít už loni, ale výběrové řízení se prodloužilo, protože proti rozhodnutí podala námitku jedna z neúspěšných firem.

Součástí rekonstrukce je výměna sedaček a zvýšení počtu míst k sezení. Stadión bude mít kapacitu 5184 diváků, z toho 1500 míst bude pro stojící fanoušky. Opraveny budou třeba také toalety a bufety, které jsou ve špatném stavu.

Na červnovém jednání budou zastupitelé řešit, zda bude město tým dotovat a případně jakou částkou. Extraligový tým dostával od města ročně osmimiliónovou dotaci. Podle auditorů by se v Evropské unii takovým způsobem profesionálové podporovat neměli. Vedle toho ještě Kladno dotuje provoz stadiónu a hokejovou mládež.

Reklama

Související témata: