Hlavní obsah

Tři medaile s Kometou? Vzpomínky na celý život, říká nový trenér Karlových Varů

Unikátní bilanci z posledních čtyř sezón má hokejový trenér Martin Pešout. Padesátiletý kouč byl v pozici člena trenérského týmu Komety Brno u tří medailí v extralize, které klub během zmíněného období získal. Počátkem května, nedlouho po zisku mistrovského titulu, opustil post asistenta trenéra brněnského celku a stal se hlavním koučem HC Karlovy Vary. Po sestupu Západočechů z extraligy si vytkl cíl vrátit tým do nejvyšší soutěže. „To je taky velká motivace," podotkl Martin Pešout v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout

Nový trenér hokejových Karlových Varů Martin Pešout.

Článek

Co pro vás angažmá v Brně znamenalo?

Především jsem nesmírně rád, že jsem jej absolvoval. Bylo to až neskutečné, a když jsem tam přicházel, nikdy bych nevěřil, že v Kometě vydržím čtyři roky. Postupně jsme vybojovali stříbro, bronz a po jedné méně úspěšné sezóně přišel letošní titul. Dva roky jsem byl asistentem Vládi Kýhose, při působení pana Hadamczika v Kometě jsem byl půl roku i u juniorky. A pak se nám s panem Liborem Zábranským podařilo dostat do předkola play off a odvrátit hrozící play out. A minulá sezóna? Titul pro Kometu, to jsou vzpomínky na celý život.

Utkvělo vám něco obzvlášť v paměti?

To, co se dělo po titulu (úsměv). A trenérsky? Jsem vděčný Vláďovi Kýhosovi a panu Zábranskému, jaký mi dali prostor. Pracovní náplň jsem měl velkou, a za to jim děkuji. Ne každý trenér dostane takovou šanci. Cením si nevídaného přísunu informací a zkušeností se špičkovými hráči. Pracovat s nimi, to obohatí každého trenéra. Doufám, že mě to posune dál.

Loučil jste se se zlatou medailí na krku. Víc už asi v extralize nelze dosáhnout, nebo ano?

Proč by nešlo? Třeba obhájit titul, to je taky velká výzva v rámci jednoho klubu (úsměv).

S jakými poznatky jste z Brna odešel?

Kometa je tým jako Sparta, Třinec. Tlak je tam enormní. Uznávám samozřejmě třeba i Liberec, ale myslím, že takové finanční a fanouškovské zázemí jako Brno nemá. Prosazují svoji libereckou cestu, což také zaslouží respekt.

Budete dál sledovat extraligu? A co říkáte na odchody řady kvalitních hráčů do ciziny?

Klukům to přeji. Mnozí hráči, co byli v reprezentaci, zkusí NHL nebo KHL. Neřekl bych, že extraliga bude vybrakovaná. Zase se objeví noví hráči. Kdo věděl před rokem o brněnském Nečasovi? I v dalších klubech pracují s mladými, což je přirozený vývoj. Věřím, že extraliga díky kvalitním trenérům i podmínkám vygeneruje další hráče. O ligu bych strach neměl, a třeba se někdo ještě vrátí ze zahraničí.

Jak si zvykáte na novou práci v Karlových Varech?

Je to pro mě výzva, protože jsem tady začínal. Cílem je postup do extraligy a budeme pro to dělat všechno. Vary teď beru jako špičkové mužstvo první ligy, od něhož se očekává, že bude hrát nahoře. A to je impuls a motivace i pro trenéra.

Z týmu ale odešli například brankář Honzík a obránce Dvořák do Sparty, Dujsík se vrátil do Komety Brno.

Když si takové kluby ukážou na některé hráče, asi je těžko udržíte. Ale to není jen případ Karlových Varů. Na druhou stranu tvrdím, že dnešní hokej spěje k týmovosti. Každý se dá nahradit a na místo hokejisty, který míří do špičkového klubu, může přijít kluk, jenž bude chtít hrát na sto procent.

Reklama

Související témata: