Hlavní obsah

Augusta slaví šedesátiny, na střídačku už nechce

PRAHA/JIHLAVA

Patří k legendám českého hokeje a v pátek oslaví 60. narozeniny. Velký jihlavský patriot Josef Augusta byl u ligových triumfů Dukly jako hráč i trenér, ale životní úspěch zažil na střídačce národního týmu, který přivedl jako kouč k titulu na MS 2000 i 2001. Už předtím se dočkal světového zlata i jako Hlinkův asistent.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Josef Augusta na střídačce české hokejové reprezentace

Článek

"V současnosti mě už trenérská práce ale neláká, ambice jsou pryč. Na střídačce jsem stál naposledy na začátku minulé sezóny v bratislavském Slovanu," přiznává Augusta, jenž se nyní snaží pomáhat synu Patrikovi (olympijskému medailistovi z Albertvillu 1992) při práci skauta pro Phoenix a je také médii často vyhledávaným hokejovým analytikem. "Na hokeji jsem poslední dobou opravdu dost často, sleduji ho pozorně na všech úrovních."

Nenechá si ujít ani prvoligové zápasy v Jihlavě, kde byl při podzimních volbách zvolen do zastupitelstva. "Dukla je mětský klub a já šel do politiky s touhou pomoci zdejšímu hokeji, aby se tu dělalo víc pro mládež a vylepšil se i slavný Horácký stadión, kde se hokej naučilo několik generací výtečných hráčů." Augusta patří mezi ně, v jihlavském dresu prožil šestnáct sezón, během nichž se osmkrát stal domácím mistrem a v roce 1991 Duklu dovedl k titulu i jako trenér. Stejný kousek dokázal o tři roky později také s Olomoucí.

Kvůli zranění přišel o zlatá mistrovství

Medaile zdobí také jeho hráčskou kariéru v reprezentaci, vedle olympijského stříbra z Innsburcku 1976 má cenný kov i ze všech čtyř startů na šampionátu, kde se vždy předvedl jako solidní levé křídlo, většinou v útoku s Ebermannem a Hlinkou, nebo ve společnosti kladenských Nováka s Novým.

"Bohužel mě zranění během aktivní kariéry hned dvakrát připravila o možnost být na mistrovstvích, která jsme vyhráli. O to víc jsem si to užil při zlatém hattricku jako trenér," vypráví Augusta. V roce 2002 však národní mužstvo pod jeho vedením prohrálo během tří měsíců ve čtvrtfinále olympiády i MS, pokaždé s Rusy, a hokejový svaz následně Augustovi neprodloužil smlouvu.

"To byly hořké chvilky, ale na působení u národního týmu mi zůstaly převážně hezké vzpomínky. V sobotu jsem si vše připomněl v jihlavském Grandu na narozeninové party s hokejovými přáteli, teď o víkendu mě čeká ještě rodinná oslava," vypráví.

Reklama