Hlavní obsah

Legendy hokeje hrály v Moskvě nerozhodně

MOSKVA

Čestnou remízou v sobotu oslavily někdejší sovětské hokejové hvězdy 60. narozeniny hokeje v Rusku. Zápas s týmem výběru světa na umělém kluzišti na Rudém náměstí v Moskvě skončil se smírným výsledkem 10:10. Z amplionů okolo ledové plochy po letech opět zazněla jména, před kterými se kdysi třásl celý hokejový svět: Fetisov, Kasatonov - Makarov, Larionov, Krutov.

Článek

V týmu hostů ze světa hrál i bývalý československý útočník Peter Šťastný.

"Jde o výjimečný zápas, hrát na Rudém náměstí se snad ještě nikdy nikomu nepodařilo," řekl Šťastný. Utkání u zdí Kremlu je podle něj něco tak netypického jako velké zápasy veteránů v USA nebo Kanadě. "Ne moc hokejistů může říct, že hrálo hokej ve výběru světa proti výběru Ruska na Rudém náměstí," pochvaloval si Šťastný, který jen doufá, že podobných akcí bude ve světě přibývat. Hokejista, který v letech 1980 až 1995 sehrál celkem 1070 utkání v NHL, tajně doufal v těsný výsledek.

"Jeden z hlavních organizátorů je můj kamarád a spoluhráč (Vjačeslav) Fetisov," uvedl Šťastný. O tom, že se v Moskvě chystají oslavy ruského hokeje, prý věděl už dlouho. V Bratislavě se o tom bavil právě s Fetisovem, který ho nakonec pozval.

Vždy silná první pětka

Hokejové umění předvedla na kluzišti na Rudém náměstí především slavná sovětská pětka, kterou v 80. letech sestavil legendární sovětský trenér Viktor Tichonov. "Pro Makarova, Krutova a mne se stane zápas na Rudém náměstí rozloučením s velkým hokejem," řekl médiím Alexej Kasatonov.

Slavná pětice sovětských hokejistů patřila podle Šťastného k nejlepším v historii. "Rusové měli vždy velmi silné hráče. Jejich první pětka byla vždycky velmi, velmi silná. Už Petrov, Michajlov, Charlamov byli velcí kouzelníci, vždy se proti nim těžko hrálo. V 60. a 70. letech absolutně dominovali," tvrdil padesátiletý Šťastný, který dnes zastupuje Slovensko v Evropském parlamentu. "Moc jsem proti nim nehrál, ale sledoval jsem je a většina z těch, kteří přešli do NHL, ukázali, že jsou hráči těžkého kalibru," řekl Šťastný a doplnil, že proti Rusům si "žádné speciální fígle" nechystal.

Na ledě se v sobotu objevil také legendární sovětský brankář Vladislav Treťjak, tentokrát ale v roli obránce. Do branky místo sebe postavil svého dvanáctiletého vnuka.

Bowman vedl světové veterány

Tým světových veteránů nastoupil na led pod nejúspěšnějšího kanadského trenéra Scottyho Bowmana. Kromě Šťastného se v něm ukázali i Kanaďan Paul Coffey a či finská legenda Jari Kurri, ze Spojených států dorazil Reed Larson. V brance týmu světových hvězd chytal Billy Smith.

V Moskvě panuje už několik dní na prosinec netypicky teplé počasí. Kvůli teplotám několik stupňů nad nulou byl zrušen i sobotní trénink. "Jsem rád, že vyšly mé motlitby. Moskvu znám, často jsem tu býval, a vím, jaké počasí umí být v prosinci. Kasatonov mi říkal, že tu mohlo být klidně i minus 30 stupňů, takže jsem rád, že se to nesplnilo," dodal se smíchem Šťastný.

Trénink hráčům nescházel

Chybějící trénink ale hráčům zřejmě nescházel. "Před dvěma dny jsem hrál v Bratislavě, takže jsem se trochu rozcvičil. Některé své protihráče jsem viděl nedávno, protože jsem s bratrem v Kanadě hrál ve výběru světa proti kanadskému týmu," prohlásil Šťastný.

Dva a půl tisíce vstupenek na dnešní zápas bylo předem vyprodáno, přestože se jejich cena pohybovala kolem 4000 korun.

Reklama

  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín