Hlavní obsah

Jednání o smlouvě mezi IIHF a NHL se zatím nikam nepohnula

PETROHRAD

Ani sobotní schůzka zástupců evropských hokejových velmocí s představiteli mezinárodní federace IIHF v Petrohradu o nové smlouvě, která upravuje podmínky odchodů hráčů ze starého kontinentu do zámořské NHL, žádný velký posun nepřinesla. Ruští představitelé totiž stále nehodlají kývnout na nabídku kanadsko-americké strany, která ale vyžaduje souhlas všech zemí.

Článek

"Dnes ale zaznělo, že by možná uvítali roční kontrakt. Všichni ostatní smlouvu chtějí, což je základní věc. Mluvíme o tom, že by byla na čtyři roky s tím, že po dvou letech by obě strany měly právo se na kontrakt znovu podívat a udělat změny," řekl ČTK generální sekretář českého svazu Martin Urban, který se společně se svazovým místopředsedou Zbyňkem Kusým jednání zúčastnil.

Hlavní nabídka NHL počítá s celkovou kompenzací 15 miliónů dolarů za hokejisty mířící za Atlantik. Oproti předešlé smlouvě je z ní ale například odstraněna pokuta za odchod většího počtu přes současný stanovený limit 45 hráčů i další sankce v případě, že hokejista neodehraje více než 30 zápasů v NHL. "S tím ale moc zemí nesouhlasí, protože tam nejsou garantované peníze za hráče. Záleželo by, kolik hráčů by bylo transferovaných, a je obava, že by jich mohlo být třeba 85," podotkl Urban. Momentálně je základní částka za hráče 200 000 dolarů.

Možná podepíšou i bez Ruska

Představitelé IIHF se snaží ruskou stranu, která předešlý kontrakt nepodepsala, přivábit ke spolupráci zvýšením možné kompenzace. "Přišli s návrhem výrazně diferencovat hráče podle výkonnosti, s tím, že oni mají lepší hráče. Systém je ale komplikovaný a má neakceptovatelné praktické věci jako platba za hráče, která by byla až někdy v únoru," vysvětlil svazový sekretář. Momentálně dostávají kluby odstupné za hráče většinou v říjnu nebo v listopadu.

Podle Urbana je ale ve hře i možnost, že by IIHF podepsala s NHL smlouvu bez Ruska, podobnou té stávající. "Je reálná šance, že by do toho všechny země šly," prohlásil. Jasněji bude až za několik týdnů či spíše měsíců. Začátkem února bude s představiteli NHL jednat v New Yorku prezident IIHF René Fasel, poté bude zámořská strana zpracovávat své stanovisko a nabídku. Tu pak musejí projednat evropské svazy. Další velká schůzka "Evropy" se tak klidně může konat až při mistrovství světa v Moskvě.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec