Hlavní obsah

Mladí Švédové se dočkali. V prodloužení udolali Rusko a po 31 letech slaví titul

CALGARY

Po dlouhých 31 letech se švédští hokejoví junioři dočkali. Ve finále MS dvacítek v kanadské Calgary udolali v prodloužení Rusko 1:0 a slaví titul. Vítěznou branku vstřelil Mika Zibanejad. Smutným hrdinou se stal ruský gólman Andrej Makarov, který pochytal krupobití 57 střel, ale na tu poslední už nedosáhl.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Mladí hokejisté Švédska oslavují titul.

Článek

Trenér sborné Valerij Bragin vsadil právě na Makarova, který v semifinále proti Kanadě naskočil do hry v 55. minutě po ztrátě náskoku z 1:6 a 5:6 místo Vasilevského a pomohl k postupu do finále při závěrečném tlaku Javorových listů. Osmnáctiletý brankář týmu zámořské juniorské WHL Saskatoon Blades se odvděčil za důvěru skvělým výkonem.

Gustafsson se v bráně nudil

Švédové měli v úvodní části velkou převahu, přestříleli soupeře v poměru 17:3, ale Makarova nepřekonali ani při Kuzněcovově vyloučení. Velká převaha Tří korunek pokračovala i ve druhé části, kdy si ruský brankář připsal 22 úspěšných zákroků, zatímco jeho protějšek Gustafsson jen jediný.

Ruský gólman Andrej Makarov byl dlouho k nepřekonání.foto: ČTK/AP/Jeff McIntosh

Svou šanci nevyužil Rensfeldt, sborná se ubránila i při trestech Sergejeva a Želďakova, Švédové odolali při trestu Boyce Rotevalla. Bezbrankové skóre se však neměnilo ani po dvou šancí Rakella, který nejdříve nezamířil přesně v závěru druhé dějství a na úvod třetí třetiny neuspěl po chybě Želďakova.

Rusové ale už ve třetí dvacetiminutovce byli daleko větší hrozbou pro soupeře. Při Rensfeldtově trestu v 50. minutě trefil nejproduktivnější hráč turnaj Kuzněcov levou tyč. Švédové byli nadále nebezpečnější, ale neproměnili další přesilovku a 32 vteřin před koncem základní hrací doby je zachránil Gustafsson, když po Kuzněcovově zadovce vychytal Guseva.

Sborná zase v nastavení neuspěla

Naposledy ve finále mistrovství světa dvacítek nepadl gól v základní hrací době v roce 2000 ve Švédsku, kde Češi porazili Rusko 1:0 po samostatných nájezdech. I tentokrát sborná v nastavení neuspěla, když v 71. minutě po chybě v defenzívě rozhodl Zibanejad.

Kanada má bronz, Finové bez medaile

Hokejisté Kanady získali na domácím mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Calgary bronz, když v duelu o třetí místo porazili Finsko 4:0. Dvěma góly k tomu přispěl Quinton Howden, jednou se trefili Tanner Pearson a Mark Scheifele. Gólman Mark Visentin pomohl k zisku čtrnácté medaile Kanaďanů na juniorské šampionátu za sebou čistým kontem, ke kterému potřeboval 27 úspěšných zákroků.

Kanaďané, kteří na minulých turnajích byli desetkrát v řadě ve finále, nepřipustili v hale Saddledome další zklamání pro své fanoušky po semifinálové dramatické bitvě s Ruskem (5:6). Po dvou třetinách bylo za stavu 3:0 o držiteli bronzu rozhodnuto.

V polovině úvodní třetiny se Kanaďané dostali do vedení, když se v přesilovce při Pokkaově vyloučení po přihrávce Dougieho Hamiltona prosadil před brankou Pearson. Vyrovnat mohl v 16. minutě v oslabení Markus Granlund, ale v úniku Visentina nepřekonal.

V druhé třetině nejdříve finského gólmana Aittokallia nepřekonali Freddie Hamilton a Beaulieu, ale ve 26. minutě náskok domácích po Pearsonově přihrávce zpoza branky zvýraznil Scheifele. Snížit mohl ve 28. minutě Pulkkinen, ale neproměnil trestné střílení nařízené za Visentinovo hození hokejky. Naopak 31 vteřin před koncem druhé části upravil Howden v další přesilovce na 3:0.

Finové, kteří naposledy získali cenný kov v podobě bronzu v roce 2006, se marně snažili ještě zápas zdramatizovat. Výsledek naopak dovršil v 58. minutě svou druhou trefou v utkání Howden.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Calgary - finále:
Švédsko - Rusko 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branka a nahrávka: 71. Zibanejad (Nemeth). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Zalaski - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 18.722.
Sestavy:
Švédsko: Gustafsson - Klefbom, Brodin, Granberg, Nemeth, Bäckman, Claesson, Klingberg - Larsson, Sundström, Friberg - Boyce Rotevall, Nordström, Thorell - Karlsson, Zibanejad, Rakell - Collberg, F. Forsberg, Rask - Rensfeldt. Trenér: Roger Rönnberg.
Rusko: Makarov - Sergejev, Arzamascev, Antipin, Ožiganov, Želdanov, Nestěrov, Naumenkov - Apalkov, Kosov, Barbašev - Jakupov, Chochlačev, Kuzněcov - Gusev, Kučerov, Grigorenko - Kulikov, Zemčenko, Tělegin. Trenér: Valerij Bragin.
Konečné pořadí: 1. Švédsko, 2. Rusko, 3. Kanada, 4. Finsko, 5. Česko, 6. Slovensko, 7. USA, 8. Švýcarsko, 9. Lotyšsko, 10. Dánsko - sestup.
Kanada - Finsko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Pearson (D. Hamilton, Scheifele), 26. Scheifele (Pearson), 40. Howden (F. Hamilton, Murray), 58. Howden (Stone, F. Hamilton). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Croft - Woodworth (oba USA), Schrader (Něm.). Vyloučení: 4:8. Využití: 2:0. Diváci: 18.595.
Kanada: Visentin - Gormley, D. Hamilton, Pysyk, Murray, Oleksiak, Beaulieu - Connolly, F. Hamilton, Howden - Gallagher, Schwartz, Strome - Stone, Huberdeau, Scheifele - Pearson, Bournival. Trenér: Don Hay.
Finsko: Aittokallio - Mäkinen, Hakanpää, Hovinen, Pokka, Riikola, Ristolainen - Pulkkinen, Mikael Granlund, Markus Granlund - Armia, Donskoi, Salomäki - Ruuttu, Barkov, Aaltonen - Hännikäinen, Hämäläinen, Kuronen - Paajanen. Trenér: Raimo Helminen.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko