Hlavní obsah

Bílé Tygry táhne góly útočník s pověstí ranaře. Nikdy jsem se nepovažoval jen za bitkaře, říká Vlach

Liberec

Dříve platil spíše za muže na černou práci, který neuhne ze žádného souboje a umí rozdat i přijmout tvrdost, v této sezoně však 28letý útočník Bílých Tygrů Jaroslav Vlach přidává i skvělou produktivitu. Proti Karlovým Varům již bodoval v osmém zápase v řadě. Bilanci 14+11 vylepšil sedmi góly z osmi utkání v lednu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jaroslav Vlach slaví branku

Článek

Těší vás, že jste oceňován i jako střelec?

Byl bych blázen, kdybych řekl, že ne. Z osobního hlediska prožívám nejlepší část kariéry, ale vždy jsem byl především týmový hráč. Nejlepší pocit mám, když jdete do kabiny a máte tři body. Nejhezčí období zatím bylo v mistrovské sezoně. Pochopitelně jsem však rád, že se mi daří a pomáhám mužstvu k bodům.

Čemu to přičítáte, změnil jste něco v přípravě, nebo jste se na střelbu víc zaměřil?

Jedinou novinkou byla dobrá příprava s kondičním trenérem Danem Skalickým. Nahrála tomu situace s koronavirem. Když byla omezení trénovat spolu, dostali jsme svolení najít si kondičního trenéra. S pár kluky jsem k němu začali chodit. Hlavně tedy s Tomášem Filippim, který s ním má výborné zkušenosti. Trénovali jsme spolu a vzájemně se motivovali. Ale především jsem se dostal na přesilovku a párkrát se trefil. Sebevědomí pak jde nahoru.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Liberce se radují ze čtvrtého gólu, zleva Radovan Pavlík, autor gólu Jaroslav Vlach a Petr Jelínek.

Začal jste si v zakončení více věřit? Máte jednu z nejtvrdších střel v extralize.

Odmala jsem střelu trénoval a jsem rád, že to teď můžu využít. Jako malému mi táta svařil bránu a od rána do večera jsem to na ní pral. A když něco trénujete, tak se to projeví. Na střelu si věřím. I trenéři mi říkají, že mám dobrou střelu, ať toho využívám. Mám teď prostor na přesilovce, takže se k tomu dostanu daleko víc než dřív ve hře pět na pět. Ale přistupuji k tomu s pokorou, protože vím, že se to může rychle otočit.

Poznal jste to před 4 lety, kdy vás trápily otřesy mozku a kariéra byla na vážkách, že?

Byl jsem mladší a daleko víc šel do všeho po hlavě. Neříkám, že teď ne, ale emoce mě ovládaly daleko víc. Pracoval jsem na tom, když jsem byl zraněný. Šlo o špatný období mého života, ani se o něm nechci bavit... Musím to zaklepat, že jsem teď zdravý.

Dlouho jste měl především nálepku ranaře. Kde se vzala?

Góly jsem dával i v dorostu, ale pak jsem šel do Kanady a herní styl určitým způsobem změnil. Tam se musíte přizpůsobit, abyste se do týmu vůbec dostal. Když jsem se vrátil, postupně jsem začal nakukovat do A-týmu ve čtvrté lajně. Ta má za cíl hlavně dostávat do mančaftu energii. Vždy jsem se snažil týmu pomoci k vítězství, ať už ubráněným oslabením, zblokovanou střelou, někdy bitkou... Za bitkaře jsem se však nikdy nepovažoval, nikdy jsem nechodil na žádný bojový sporty.

Málokdy jste však prohrál.

Měl jsem štěstí, ale nikdy jsem to mimo hokej nevyhledával. Vždy zatím byly emoce na ledě. Třeba po špinavém hitu. Škola z Kanady ve vás zůstane. Nebo když jsme kolikrát byli mdlí, snažil jsem se najít cestu, jak vyhrát. Jako mladý jsem si hledal místo v týmu i takhle.

Čísla Jaroslava Vlacha v základní části v posledních 5 sezonách
ROČNÍKBODY
20/2125 bodů (14+11)
34 zápasů, 86 střel, průměr času na ledě 16:23, při přesilovkách 1:38, v oslabeních 2:30
19/2015 bodů (9+6)
47 zápasů, 79 střel, průměr času na ledě 13:15, při přesilovkách 0:29, v oslabeních 2:23
18/1914 bodů (7+7)
43 zápasů, 57 střel, průměr času na ledě 11:34, při přesilovkách 0:05, v oslabeních 2:50
17/184 body (0+4)
42 zápasů, 41 střel, průměr času na ledě 10:35, při přesilovkách 0:03, v oslabeních 2:14
16/179 bodů (3+6)
32 zápasů, 29 střel, průměr času na ledě 11:14, při přesilovkách 0:11, v oslabeních 2:17

Reklama

Související témata: