Hlavní obsah

Kanadský hokejista Beach zveřejnil, že byl obětí sexuálního obtěžování v Chicagu

Kanadský hokejista Kyle Beach po uzavření vyšetřování případu sexuálního napadení v týmu Chicaga z roku 2010 při emotivním veřejném vystoupení přiznal, že právě on byl dosud nejmenovanou obětí obtěžování. Ve zprávě zveřejněné v úterý, podle níž vedení Blackhawks na oznámení tehdy dvacetiletého hokejisty nereagovalo adekvátně, byl hráč označován jen jako John Doe.

Foto: Profimedia.cz

Kyle Beach v dresu Chicaga na snímku z roku 2010.

Článek

Dnes jednatřicetiletý Beach se rozhodl svou identitu odhalit v rozhovoru pro TSN po zveřejnění zprávy z nezávislého vyšetřování. Bývalý federální žalobce Reid Schar v ní konstatoval, že se vedení týmu po obvinění, že tehdejší asistent kouče Brad Aldrich sexuálně napadl nejmenovaného hokejistu, rozhodlo vyčkávat na konec play off, aby se vyhnulo negativní publicitě.

"Cítím obrovskou úlevu, zadostiučinění. Už to není jen moje slovo proti všem ostatním," řekl Beach v televizním rozhovoru k závěrům vyšetřování. V reakci na zveřejněné výsledky v úterý rezignoval generální manažer Blackhawks Stan Bowman, jenž byl před jedenácti lety ve funkci první rok.

"Byl to den plný emocí. Plakal jsem, usmíval se, chechtal se a zase brečel. S přítelkyní jsme vůbec nevěděli, jak se máme cítit. Vůbec jsme nevěděli, co si myslet," popsal koktejl emocí.

Vedení klubu v reakci na Beachovo vystoupení ocenilo jeho odvahu a omluvilo se za selhání z roku 2010. "Žádný zápas play off nebo titul nejsou důležitější než ochrana našich hráčů a zaměstnanců před predátorským chováním," uvedli zástupci Chicaga, které v roce 2010 dotáhlo boje v play off až k zisku Stanleyova poháru.

Omluvu zveřejnila i hráčská asociace NHLPA, která podle prohlášení nejednala, když se hráč svěřil jejich lékaři. "Kyle Beach prošel strašlivou zkušeností a ukázal opravdovou odvahu, že svůj příběh zveřejnil," uvedl v prohlášení výkonný ředitel NHLPA Don Fehr. "Není pochyb o tom, že mu systém neposkytl pomoc v době, kdy to potřeboval, a my jsme součástí toho systému," dodal.

Vedle Bowmana, jenž se vzdal i funkce generálního manažera týmu USA pro olympijské hry v Pekingu, z Blackhawks odešel také viceprezident pro hokejové operace Al MacIsaac. Tehdejší trenér Chicaga Joel Quenneville, jenž nyní působí v týmu Floridy, má na dnešek naplánované setkání s komisionářem NHL Garym Bettmanem. Kevina Cheveldayoffa, jenž byl v roce 2010 asistentem generálního manažera a nyní je generálním manažerem Winnipegu, čeká podle CBC News schůzka s Bettmanem v pondělí.

Reklama