Hlavní obsah

Čeští junioři si po zápase se Slovenskem oddechli

KELOWNA

Čeští hokejisté splnili na juniorském mistrovství světa v Kanadě první cíl, který si před turnajem stanovili. Po páteční výhře nad Slovenskem si bez ohledu na výsledek posledního duelu proti Rusku zajistili postup do bojů o medaile. Navíc, pokud favorizovanou sbornou porazí, mohou obsadit v základní skupině B první místo zaručující postup přímo do semifinále.

Článek

"Věděli jsme, že pokud proti Slovensku neuspějeme, nemusíme postoupit ani přes výhru nad Ruskem. Proto jsme si řekli, že prostě musíme vyhrát," řekl hlavní hrdina utkání David Krejčí spolupracovnici ČTK. Útočník kanadského celku Gatineau Olympiques vstřelil tři branky a nasměroval Česko k důležité výhře. "Měli jsme dobrý začátek, hned v první minutě jsme se dostali do vedení a celkově jsme je v první třetině přehráli. Poté už jsme zápas kontrolovali," uvedl Krejčí.

Rodák ze Šternberka otevřel skóre již po 26 vteřinách, kdy překonal slovenského brankáře Michala Valenta působícího v Česku. "Bylo to štěstí. Odrazil se ke mně puk a já jsem to dal do prázdné branky. To se musí proměňovat," usmál se nejlepší hráč zápasu. Osobnímu úspěchu ale velkou váhu nepřikládal. "Hlavní je, že jsme vyhráli. Jinak bychom hráli o udržení a jeli domů," řekl Krejčí, jenž si pochvaloval, že český tým hrál mnohem lépe než proti Švédsku. "Dnes jsme byli připraveni. Ne jako proti Švédsku, kde nám to na ledě nešlo," prohlásil.

Zlepšení v obraně

Ve třetím zápase na turnaji se český tým zlepšil i v obraně. Hráči lépe plnili pokyny trenérů Radima Rulíka a Jana Votruby. "Snažíme se hrát, jak nám říkají. Ono se to ale také lépe hraje, když jsme v desáté minutě vedli 3:1," uvedl Krejčí. Slováci zápas zdramatizovali ve třetí třetině, kdy hráli několikrát přesilovku a dvě výhody proměnili. "Myslím, že rozhodčí Slovákům trochu pomohl, protože viděl, že vedeme 5:1. Na tréninku se oslabení dost věnujeme. Dnes jsme ale inkasovali dva góly díky štěstí soupeře," dodal Krejčí.

Jeden gól vstřelil i obránce Tomáš Kudělka, který si pochvaloval rozhodnutí trenérů hrát jen na tři pětky. "Byl to dobrý tah. Hráli jsme zezadu, ze zabezpečené obrany a jsem rád, že to vyšlo," uvedl Kudělka. I on si je vědom, že se Češi musí zlepšit v disciplíně. "Musíme se vyvarovat zbytečných faulů. I já. Dnes jsem byl na trestné dvakrát," kál se. Ze tří inkasovaných gólů v oslabení ale nedělal tragédii. "Slováci hrají přesilovky dobře na celém turnaji. Hlavní je, že jsme vyhráli," řekl zlínský bek.

Spokojen po zápase byl i asistent trenéra Jan Votruba. Pochvaloval si zejména, že se čeští hráči vyrovnali s psychicky náročnou situací. "Dva dny jsme věděli, o co půjde. Zápas ale už tolik psychicky náročný nebyl. Vyvíjel se pro nás dobře hned od začátku," řekl Votruba spolupracovnici ČTK.

Zagrapan litoval zaspaného startu

Společně s kolegou Rulíkem mohl být spokojen i se zlepšenou hrou obrany. "Zápas se Švédskem jsme si rozebrali a řekli si, že budeme hrát do obrany, zabetonujeme střední pásmo a to se nám dnes chvílemi dařilo," pochválil Votruba své svěřence.

Nejlepší slovenský útočník Marek Zagrapan litoval, že jeho tým rychle inkasoval a nezvládl vstup do utkání. Stejně jako v předešlém duelu proti Rusku. "Musíme hrát lépe od začátku. Za stavu 3:1 se těžko vrací do zápasu," řekl Zagrapan, jenž před odhodem do juniorské zámořské soutěže hrál ve Zlíně a má české předky.

Bezprostředně po prohře s Českem hodili Slováci duel za hlavu a začali se soustředit na rozhodující souboj se Švédskem o postup do čtvrtfinále. "Když je porazíme o dva góly, jdeme dále. Musíme se ale zlepšit ve hře pět na pět. Přesilovky nám celkem jdou, ale jen to nestačí," dodal Zagrapan.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko