Hlavní obsah

Mladí hokejisté prohry litovali, ale na výkon jsou hrdí

VANCOUVER

Čeští hokejisté do dvaceti let se ve čtvrtfinále mistrovství světa ve Vancouveru vybičovali k nejlepšímu výkonu na turnaji, ale na úspěch proti favorizovanému týmu USA to nestačilo. Po těsné prohře 1:2, která jim sebrala možnost bojovat o medaile, se ve zklamaných hráčích ozývala hrdost.

Článek

"Dneska si nemáme co vyčítat. Byl to náš úplně nejlepší výkon na turnaji, a to nejen z taktického hlediska. Dali jsme do toho víc než sto procent," řekl dnes po zápase spolupracovnici ČTK kapitán Ladislav Šmíd. Vyzdvihl výkon amerického gólmana, který v první třetině ustál lavinu 16 střel, z nichž pustil jedinou.

Českému týmu potřetí nevyšel úvod zápasu. S Američany po 12 minutách prohrával o dva góly. První gól v oslabení si Šmíd vyčítal. "Protihráč mě nastřelil do brusle, odrazilo se to k němu přímo na hokejku. Já vůbec nevěděl, kde puk je, a Švára (brankář Marek Schwarz) taky nic neviděl," posteskl si.

Trenér: Prohrálo lepší mužstvo

Gólman pražské Sparty litoval druhého gólu. "Měli jsme puk na holi, ale nevyhodili jsme ho. Škoda, tenhle tým je hodně dobrej," řekl Schwarz, jenž před návratem do Evropy chytal za Vancouver Giants v juniorské WHL a v hledišti haly měl spoustu známých. Do branky se vrátil po vynechaných zápasech se Slovenskem a Ruskem, které odchytal litvínovský Radek Fiala.

Kouč Radim Rulík prohlásil, že nad obsazením brankářského postu dlouho váhal. "Se Švédy měl Marek smůlu, dnes mě nezklamal. Fiala dostal od Rusů sedm gólů a mohlo se to na něm projevit," vysvětlil Rulík.

Ve svém hodnocení byl stručný. "Je to jednoduché, prohrálo lepší mužstvo. Jsem na kluky hrdý, dvě třetiny měli jednoznačně navrch," poznamenal.

Čechům přáli i domácí fanoušci

Jeho tým si vypracovával jednu šanci za druhou, ale úsilí končilo u amerického gólmana Coryho Schneidera. "Těch šancí bylo až až na to, abychom ten zápas otočili. Všichni viděli, že jsme byli lepší," řekl Šmíd.

Téměř patnáct tisíc fanoušků přálo v hale českému týmu. "Byl to skvělý zážitek. Asi nám lidi fandili i proto, že viděli, že chceme víc než Amerika. My chtěli opravdu moc, dneska jsme na to měli," povzdechl si Šmíd.

Pro něj to byla poslední šance, jak ve dvacítkách znovu dosáhnout na medaili. A je nejasné, jestli bude mít další možnost také kouč Rulík. "Smlouvu jsem měl jenom na čtyři měsíce, takže mi skončila. Já chci jednoznačně pokračovat, ale záleží na tom, jestli dostanu nabídku. Dnes tu byl pan Kusý, zápas viděl a může říct, jestli za to stojíme, nebo ne," uvedl Rulík, který zároveň působí jako asistent trenéra v Plzni.

Reklama