Hlavní obsah

Jágr: Takového hráče jako Lemieux už NHL neuvidí

Úterním oznámením Maria Lemieuxe o konci kariéry NHL bezesporu ztratila velkého hokejistu. Podle Jaromíra Jágra se hráč Lemieuxova kalibru už nikdy v soutěži neobjeví. Jágr to prohlásil v rozhovoru pro list New York Post.

Článek

"Opravdu si nemyslím, že někdy v lize ještě nastoupí někdo, kdo by byl tak urostlý a přitom měl skvělou techniku," uvedl český útočník, jenž pod Lemieuxovým dohledem v NHL začínal a strávil s ním v Pittsburghu sedm let. Jejich čísla 66 a 68 se stala symbolem hokejového umění.

Srovnávat Lemieuxe s nejslavnějším hokejistou všech dob Waynem Gretzkým Jágr nechtěl. "Nemůžu říct, jestli byl Mario nejlepší, protože jsem Wayna neviděl v jeho nejvydařenějších letech předtím, než jsem v roce 1990 přišel z Čech. Ale Mario byl určitě nejlepší hráč, s nímž jsem v životě hrál," složil Jágr hold svému učiteli.

Teď neskončil proto, že by chtěl

Litoval, že Lemieuxovi chyběla v kariéře jediná věc. "Byl chytrý, rychlý, silný. Ale nepřálo mu zdraví," řekl Jágr. A zavzpomínal na to, jak jeho slavný spoluhráč v roce 1997 skončil s kariérou poprvé, tehdy kvůli chronickým problémům se zády. "Tenkrát to bylo jiné. Věděl, že může pořád hrát na nejvyšší úrovni, zvlášť, když se díval na naše zápasy. Teď neskončil, protože by chtěl. Je to jeho zdraví. Podívejte, kolik kvůli němu vynechal let," podotkl Jágr.

I další bývalí Lemieuxovi spoluhráči z Pittsburghu s dojetím vzpomínali na společné dny se "Super Mariem". "Byla zábava, když jsme byli na cestách a na Maria před hotelem čekaly uprostřed noci zástupy lidí na jeho podpis," líčil obránce Darius Kasparaitis. Ten stejně jako Jágr, Martin Straka a Michal Rozsíval hrál v Pittsburghu a nyní hájí barvy New Yorku Rangers. A Straka si Kasparaitise dobíral. "Mario by měl daleko víc bodů. Jenže vždycky, když přihrál Dariusovi, on prostě nemohl dát gól," smál se Straka.

Gretzky a Lemieux měli vlastní ligu

Podle zámořských médií končí Lemieuxovým odchodem ze scény vzletná éra hokeje. "On a Gretzky měli vlastní ligu," poznamenal kapitán Toronta Mats Sundin. "Hráče jako oni už nikdy neuvidíme," dodal.

I Gretzkého odchod letitého rivala zasáhl. "Strašně moc toho pro hokej udělal. A ještě k tomu je to výborný člověk," uvedl. Gretzky hokejové dění neopustil, spoluvlastní a trénuje Phoenix, pomáhal také sestavovat olympijský výběr pro Turín. A doufá, že i Lemieux, současný majitel Pittsburghu, vytrvá v popředí hokejového dění. "On a Wayne byli vyslanci hokeje," řekla o nich další legenda Bobby Orr.

Podle něj má liga spoustu skvělých mladých hvězd. Třeba Sidneyho Crosbyho, dalšího z řady Lemieuxových učňů v dresu Tučňáků. "Soustředil se jen na to, aby mi pomohl," děkoval Crosby. Právě on má být jedním z těch, kdo by měl uchopit hokejovou pochodeň, jež po Lemieuxovi zbyla.

Reklama