Hlavní obsah

Ruskou hokejovou reprezentaci povede Vjačeslav Bykov

MOSKVA

Bývalý slavný útočník Vjačeslav Bykov byl jmenován novým hlavním trenérem ruské hokejové reprezentace. Na lavičce nahradí Vladimira Krikunova, který odstoupil po vyřazení Rusů ve čtvrtfinále letošního mistrovství světa v Lotyšsku. V něm tehdy jeho favorizovaní svěřenci překvapivě nestačili na české hokejisty.

Článek

Rusové na světový titul marně čekají od roku 1993, kdy byl Bykov ještě členem zlatého týmu coby hráč.  V příštím roce bude chtít zlomit dlouhou pauzu na domácí půdě v Moskvě. "Na náš tým bude doma obrovský tlak. Ale to mne neznepokojuje. Jako hráč i trenér jsem už byl zvyklý čelit krizovým situacím," tvrdí Bykov, jehož premiérou bude liberecký turnaj Euro Hockey Tour na konci prázdnin.

V ruském hokeji tak skončilo dlouhé bezvládí, které vyvolávalo hádky uvnitř vedení. Ministr sportu a bývalý hokejista Vjačeslav Fetisov kritizoval prezidenta Ruské hokejové federace Vladislava Treťjaka za otálení s rozhodnutím. Vedle Bykova byli dalšími kandidáty Zinetula Biljaledtinov, jenž dovedl v minulé sezóně Kazaň k mistrovskému titulu, ale ten nabídku rázně odmítl. Treťjak oslovil i Borise Michajlova, možné kandidáty ze zahraničí bývalý slavný gólman už v zárodku zamítl.

Slavná kariéra po boku Chomutova

Nový kouč ruské sborné odehrál v národním týmu bývalého Sovětského svazu a Ruska 99 zápasů, v nichž nastřílel 49 branek. Je dvojnásobným olympijským vítězem a pětinásobným mistrem světa. Ve sborné i v tehdejším CSKA Moskva tvořil ideálně sehranou dvojici s Andrejem Chomutovem. Společně také později odešli do Švýcarska.

Do Ruska se nyní 46letý Bykov vrátil před dvěma roky a stal se koučem moskevského CSKA, kde kdysi získal deset ligových titulů. Na střídačce klubu ruské superligy by měl zůstat i při plnění povinností u národního týmu. Jeho asistenty budou Igor Zacharkin a Sergej Nemčinov, který bude mít na starosti hráče z NHL, kde sám dlouho působil.

Reklama

Související témata: