Hlavní obsah

Reprezentace podlehla Rusku na nájezdy, turnaj v Moskvě nevyhraje

PRAHA

Čeští hokejisté podlehli ve svém závěrečném vystoupení na turnaji Channel One Cup domácímu Rusku 3:4 po samostatných nájezdech a moskevský turnaj znovu nevyhrají. Růžičkův tým sice dvakrát dokázal smazat dvougólový náskok soupeře, v nájezdech ale rozhodl Mozjakin. Češi tak na třetím podniku EHT skončili třetí za vítěznými Finy a domácím Ruskem.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Jaroslav Bednář (25) fauluje před brankou Marka Schwarze útočníka Ruska Olega Saprykina

Článek

Češi vstoupili do zápasu velice aktivně, už po deseti vteřinách si od mantinelu před Košečkina vybruslil Jágr, ruský gólman si ale s jeho pokusem poradil, stejně jako s další střelou Bednáře. Rusové poprvé zahrozili v deváté minutě Těreščenkem, Schwarz, jenž v brance dostal přednost před nachlazeným Štěpánkem, byl ovšem pozorný. V téže minutě rozehráli Rusové téměř minutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku, česká bránící trojice ale odolala.

V patnácté minutě chyboval za vlastní brankou Mozjakin, kotouče se zmocnil Čajánek, Košečkin ale neprostřelil. A z protiútoku navíc Rusko udeřilo. Zaripov našel v mezikruží číhajícího Saprykina, kterému sice střela nesedla ideálně, kotouč ale zapadl mezi Schwarzovy betony. Na druhé straně mohl záhy odpovědět Klepiš, jeho dělovku z první ovšem Košečkin vyrazil.

Po první přestávce domácí přidali na tempu, zejména Kozlov několikrát prověřil Schwarze, skóre se ale neměnilo. Český brankář odolal i proti Radulovově dělovce, kterou reflexivně vyrazil do rohu. V polovině druhé třetiny se osmělili i Češi, Jágr se při početní výhodě prokličkoval ruskou obranou a v dobré pozici byl faulován. Češi tak hráli téměř minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři.

V závěru druhé ćásti Češi dvakrát udeřili

Ruské trio se celou dobu zuby nehty bránilo ve vlastním pásmu, Češi zasypali Košečkina mnoha střelami, ten si ale se všemi poradil, včetně Červenkovy tutovky z bezprostřední blízkosti. To Rusové si při klasické přesilovce vedli podstatně lépe. Na modré čáře napřáhl Nikulin a kotouč přes hradbu těl před Schwarzem propadl až do sítě.

Dvě minuty před koncem třetiny unikl domácí obraně Jágr, i kvůli faulu Kalinina ovšem zakončil nepřesně. V následné přesilovce vybídl Novák Němce, který dělovkou z pravého kruhu snížil na 1:2. To ovšem ještě před druhým odchodem do kabin nebylo vše. V posledních vteřinách se dostali do přečíslení Červenka s Blaťákem a druhý jmenovaný současně se sirénou srovnal krok.

Hned v úvodu třetí třetiny mohl po příhře Červenky dokonat obrat Čajánek, jemnou tečí ale Košečkina nepřelstil. V 48. minutě uvolnil Jágr Němce, ten ale v ideální pozici nastřelil pouze brankáře. O pět minut později vypálil Radulov, Schwarz jeho pokus vyrazil vysoko nad sebe, k puku se nejrychleji znovu dostal útočník Ufy a dorazil jej do opuštěné klece. Jenže Češi se bleskově oklepali, za necelé dvě minuty našel Čajánek zpoza branky Červenku, který překonal Košečkina.

V nájezdech rozhodl Mozjakin

Zápas v těch chvílích gradoval, Čechy mohl poprvé dostat do vedení Filip Novák, v samostatném úniku jej ale Košečkin vychytal. Na druhé straně zase svůj tým při zakončení Zaripova podržel Schwarz. Utkání tak dospělo do prodloužení, kde po obrovské šanci Rusů ujela hned trojice Čechů na jediného obránce, Blaťák ale celou akci překombinoval. Rozhodnout proto musely až nájezdy, ve kterých zajistil sborné bod navíc Mozjakin.

O konečném umístění Čechů na moskevském turnaji rozhodnul odpolední zápas mezi Finskem a Švédskem. Třetí místo Růžičkovu týmu zajistila výhra Finů 4:3 po samostatných nájezdech.

Hokejová reprezentace on-line na Sport.cz
Rusko - Česká republika 4:3 SN (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)ON-LINE
Branky a nahrávky: 16. Saprykin (Zaripov), 36. I. Nikulin (Zaripov, Morozov), 53. Radulov (S. Fjodorov), rozhodující sam. nájezd Mozjakin - 39. Němec (F. Novák), 40. Blaťák (Červenka, Jágr), 55. Červenka (Čajánek, Jágr). Proměněné nájezdy: Mozjakin, Morozov (oba Rus.). Neproměněné nájezdy: Zaripov - Klepiš, Marek. Rozhodčí: Laaksonen, Boman (oba Fin.) - Birin, Medvěděv (oba Rus.). Vyloučení: 8:6. Využití: 1:1. Diváci: 13 000.
Rusko: Košečkin - I. Nikulin, Kornějev, Kondratěv, Proškin, Aťjušov, Višněvskij, Guskov, Kalinin - Morozov, Těreščenko, Zaripov - Radulov, Zinovjev, Saprykin - Kozlov, S. Fjodorov, Michnov - Sušinskij, Kurjanov, Mozjakin. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.
Česko: Schwarz - F. Novák, Blaťák, Němec, Čáslava, Kutlák, Krstev, Sičák, Mojžíš - Jágr, Červenka, Čajánek - Klepiš, Hudler, Rolinek - Hubáček, Vašíček, Marek - Bednář, Hlinka, Novotný. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Konečná tabulka Channel One Cupu:
1.Finsko311108:76
2.Rusko3110110:95
3.Česko301208:94
4.Švédsko3011110:113
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko9332130:2517
2.Finsko9412230:2016
3.Česko9223225:2313
4.Švédsko9121524:418

Reklama

Související témata: