Hlavní obsah

Zapomeňte na bídnou Karjalu, Češi vezou z Moskvy druhé místo

PRAHA

Povedený turnaj? Hrou ano, výsledky ano. Znatelný přerod proti listopadové a bídné Karjale. Česká hokejová reprezentace na Channel One Cupu poslední utkání vyhrála. Ve třetím zápase zdolala Švédsko 4:1 a obsadila druhé místo na ruském podniku. Vyhráli domácí, kteří ani jednou neprohráli. Po druhém turnaji evropské tour výběrům Aloise Hadamczika přesto patří čtvrté místo ze čtyř.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Radost českých hokejistů

Článek

"Mám radost z výsledků i předvedené hry. Trenér, který nastoupí a nepovede se mu první turnaj, je vždycky pod větším tlakem. Nejsem alibista, chci vyhrát každý zápas. Proto jsem rád, že tým sehrál všechny zápasy na vysoké úrovni," citoval hokej.cz trenéra Aloise Hadamczika.

Tři, jeden, čtyři. Tolik gólů dalo postupně české mužstvo na ruském klání. Dva, tři, jeden. Tolik jich naopak inkasovalo. Výhra s Finskem na nájezdy 3:2, porážka s Ruskem 1:3, když zvonily tyče a zůstaly nevyužité šance. V neděli obrat se Švédy a výhra 4:1. Přesto. Češi se na góly nadřou, ale s návratem kapitána Tomáše Rolinka přišly výsledky.

Vytesat mizérii do kamene, dát domácí úkol? Jak chcete, ale nějak musí ke změně dojít. Přesilovky v letošní sezóně, to je problém číslo jedna. Potvrdil to i poslední zápas na ruském turnaji. V součtu s finskou Karjalou český tým nevstřelil gól v početní výhodě téměř šest zápasů. Proč?

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje
Brankář: Vasilij Košečkin (Rusko)
Obránce: Miroslav Blaťák (Česko)
Útočník: Alexandr Radulov (Rusko)

Hra v rozích, nekonečně přihrávek, málokdo jde schytat rány před brankáře soupeře, aby mohl clonit, tečovat, dorážet. „My pořád hledáme někoho lépe postaveného, nemáme odvahu střílet, což je hlavní problém i při hře pět na pět. Vázne nám orientace v předbrankovém prostoru, schází nám tam síla. A do toho máme problémy s proměňováním šancí,“ řekl po sobotním utkání s Ruskem Hadamczik.

Rolinek prolomil přesilovkovou můru

Ne jinak tomu bylo z počátku se Švédskem. Po prvních dvaceti minutách čeští hráči prohrávali 0:1. Chyba v rozehrávce a v 11. minutě přišel trest. Tři početní výhody pro tým Aloise Hadamczika, které stejně nevedly k úspěchu.

Až ve 27. minutě došlo na srovnání. Přesilovka opět nevyšla, ale střela Jakuba Klepiše skončila za zády švédského brankáře Liva. Ivan Rachůnek v polovině utkání skóre otočil, když se probil přes švédskou obranu. Poprvé se zapsal mezi střelce v národním týmu.

Martina Růžičku brání Marcus Kruger ze Švédskafoto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Tento stav trval až do 47. minuty. Poté se stala realitou první využitá početní výhoda od čtvrtfinále mistrovství světa v Německu 2010!  Oním střelcem se stal Rolinek, který utnul černou můru čekání. Vše podstatné v Moskvě uzavřel v 58. minutě do prázdné branky Josef Vašíček.

Důležité ale pro trenéry je vymizení osobních chyb, které stály za nepovedeným finským přestavením v úvodním podniku letošní Euro Hockey Tour.

V brance se při závěrečném utkání ukázal Jakub Štěpánek. A to potřetí za sebou. Jednička trenéra Aloise Hadamczika přesvědčila, že jeho nasazení se vyplatilo. A přitom šlo o výjimečnou událost. Naposledy do tří zápasů šel před osmi lety v evropské tour Petr Bříza.

"Kubovi věřím, jsem rád, že jsem si ho ve Vítkovicích zabudoval. Český národ chce vyhrávat, k Euro Hockey Tour přistupujeme zodpovědně. Když má gólman dobrou formu, musíme mu dávat příležitost, protože s ním do budoucna samozřejmě počítáme. Proto Štěpánek dostává tolik prostoru, aby získal mezinárodní zkušenosti," dodal pro hokej.cz Hadamczik.

Channel One Cup, druhý turnaj hokejové Euro Hockey Tour v Moskvě:
Česko - Švédsko 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 27. Klepiš (Marek, Rolinek), 32. I. Rachůnek (Lojek), 47. Rolinek (Marek, K. Rachůnek), 58. Vašíček - 11. D. Axelsson (Erixon, Persson). Rozhodčí: Olenin, Ravodin - Birin, Putilin (všichni Rus.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 2500.
Štěpánek - K. Rachůnek, Blaťák, Lojek, Čáslava, Krajíček, Barinka, Nakládal - Klepiš, Marek, Rolinek - Irgl, Vašíček, Kvapil - I. Rachůnek, Vampola, Koukal - M. Růžička, Jan Kovář, Adamský. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Liv - Petrasek, Fernholm, Rundblad, Kronwall, Mag. Johansson, Erixon, Ekholm - Brodin, Sjögren, Zackrisson - D. Axelsson, Persson, Lindström - Danielsson, Warg, Melin - Silfverberg, Krüger, Thörnberg. Trenér: Pär Marts.
Konečná tabulka turnaje
1.Rusko3300014:69
2.Česko311018:65
3.Švédsko3100210:103
4.Finsko300135:151

Reklama

Související témata: