Hlavní obsah

Hokejisté Švédska se představí v Brně s osmi posilami z NHL

STOCKHOLM

Hokejisté Švédska se představí na Českých hokejových hrách se všemi osmi posilami z NHL, které má trenér Pär Marts jisté před mistrovstvím světa. V čtyřiadvacetičlenné nominaci má také šestici hráčů z kádrů finalistů Elitserien, která vyvrcholila ve čtvrtek. Tři hokejisty čeká debut v národním týmu - poprvé v dresu tří korunek nastoupí útočníci Mattias Tedenby z New Jersey, Tom Wandell z Dallasu a obránce Tim Erixon ze Skelleftey.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejisté Švédska se radují z branky.

Článek

Sedm hráčů ze zámoří bude mít Marts k dispozici už od začátku turnaje, který začne ve čtvrtek duelem proti Rusku v Malmö. Vedle Tedenbyho a Wadella jsou to zadáci Nicklas Grossman z Dallasu, Carl Gunnarsson z Toronta a forvardi Magnus Pääjärvi-Svensson z Edmontonu, Mikael Backlund z Calgary a Patrik Berglund ze St. Louis. Největší hvězda nominace, útočník Loui Eriksson, se připojí k týmu v pátek a měl by nastoupit v Brně, kde Švédy čeká v sobotu duel s Finskem a v neděli s Českem.

Kádr Švédska oproti dosavadní přípravě zakončené duely se Slovenskem prošel velkou proměnou. Skončili zadáci Pierre Johnsson, Klas Dahlbeck, Oscar Eklund, Stefan Johansson a útočníci Patrick Cehlin, Jesper Fasth, Simon Hjalmarsson, Andreas Jämtin, Sebastian Karlsson, Anton Lander, Nicklas Lasu, Björn Melin, Pontus Petterström, Daniel Widing a Patrik Zackrisson.

Naopak vedle hráčů z NHL přibyli z mistrovského Färjestadu útočníci Dick Axelsson, Mattias Sjögren, Rickard Wallin a z kádru poraženého finalisty Skelleftey vedle nováčka Erixona také další bek David Rundblad a útočník Jimmie Ericsson, tým doplnil také forvard Martin Thörnberg z HV 71. Zatím není jisté, kdy se ke švédské reprezentaci připojí brankář Erik Ersberg a útočník Robert Nilsson, kteří dnes s Ufou dosáhli v KHL na Gagarinův pohár.

Švédové jsou před posledním turnajem série Euro Hockey Tour druzí se 17 body a mohou ještě zaútočit na triumf. Na vedoucí Rusko mají čtyřbodovou ztrátu.

Nominace hokejistů Švédska na České hokejové hry v Malmö a Brně (21.-24. dubna):
Brankáři: Viktor Fasth (AIK Stockholm), Anders Nilsson (Lulea),
obránci: Tim Erixon, David Rundblad (oba Skelleftea), Daniel Fernholm, David Petrasek (oba Dinamo Minsk), Mattias Ekholm (Brynäs), Staffan Kronwall (Djurgaarden), Nicklas Grossman (Dallas/NHL), Carl Gunnarsson (Toronto/NHL),
útočníci: Dick Axelsson, Mattias Sjögren, Rickard Wallin (všichni Färjestad), Loui Eriksson, Tom Wandell (oba Dallas/NHL), Jimmie Ericsson (Skelleftea), Jakob Silfverberg (Brynäs), Martin Thörnberg (HV 71), Jonas Andersson (Kazaň/KHL), Mikael Backlund (Calgary/NHL), Patrik Berglund (St. Louis/NHL), Niklas Persson (Nižněkamsk/KHL), Magnus Pääjärvi-Svensson (Edmonton/NHL), Mattias Tedenby (New Jersey/NHL).

Reklama

Související témata: