Hlavní obsah

Kotalík: V nároďáku vlastně jen hostuju z Buffala

Je stále hokejistou Buffala. Proto se musel Aleš Kotalík v americkém týmu dovolit, zda může reprezentovat český národní výběr na turnaji Karjala. "Oni mě vlastně z hostování v Budějovicích přesunuli na hostování do národního týmu," vysvětluje Kotalík.

Foto: Petr Horník, Právo

Aleš Kotalík na srazu hokejové reprezentace

Článek

Přemýšlel jste při návratu ze zámoří do extraligy, konkrétně do týmu Českých Budějovic, také o reprezentaci?

Ne. Já totiž vůbec nevěděl, jestli to bude možné papírově. Všechno se děje se souhlasem Buffala. To povolení od nich jsem ale získal. Oni mě vlastně z hostování v Budějovicích přesunuli na hostování do národního týmu. A pak mě zase papírově budou přesouvat do Budějovic. Úplně jednoduché to nebylo. Teď jsem rád, že jsem zdravotně v pořádku, dal jsem si do kupy koleno a můžu na turnaj jet.

Kdy jste si zjišťoval možnost hrát za reprezentaci?

Až ve chvíli, kdy jsem mluvil s panem Hadamczikem při lize v Třinci. Ptal se, jak jsem na tom, že by mě nominoval. Pak se to začalo řešit i s Buffalem.

Tak to jste první hráč Buffala, který jede na Karjala Cup...

(pousměje se) To asi jo. Ono těch prvních věcí, které se v té mojí situaci udály, je o něco víc.

Vypadá to, že jste se ale psychicky zvedl a zase máte radost z hokeje, je to tak?

Všechno se odvíjí od výsledků v Budějovicích. Vyhráli jsme prakticky devět zápasů z jedenácti a jsme na špičce ligy. To je věc, která ti tu pohodu dá. Teď věříme, že nás nezabrzdí ani reprezentační přestávka.

Za národní mužstvo jste hrál naposled při MS 2009, jak se od té doby změnilo?

Vždycky byla skvělá atmosféra a to je i teď. Je tu Petr Nedvěd, jeden z pěti, možná tří nejlepších Čechů, co hráli NHL. Já jsem strašně rád, že tu jsem.

Jste pořád v kontaktu s Amerikou? Zjišťujete každé ráno, jak vlastně Sabres hráli v NHL?

Ani ne. Podívám se, jak kluci hráli, občas si zavolám s Andrejem Sekerou nebo Thomasem Vankem. Ti mě informují o dění v týmu. Jestli se tam vrátím, nebo ne, nemůžu ovlivnit.

Takže je ale pořád ve hře možnost, že vám v noci na mobilu pípne SMS z Buffala: Sbal se, zítra za nás hraješ?

Samozřejmě. Jsem jejich hráč, pod jejich smlouvou. Jen díky jejich obrovské benevolenci můžu nastupovat u nás doma a ne někde v nižších soutěžích v Americe. Nový majitel chtěl, aby všichni hráči, které platí, měl k dispozici a mohl je použít, když bude třeba. Takže to byla jejich podmínka a já s ní nemám problém.

Jen aby ta esemeska nepřišla před zápasem s Finskem...

(směje se) Stát se to může prakticky kdykoliv, ale myslím, že k tomu nedojde a odehraju tu snad celou sezónu.

Reklama