Hlavní obsah

Radost, zklamání, hořkost. Češi ukázali na Karjale tři tváře

PRAHA

Tři tváře nasadili čeští hokejisté na finské Karjale. Na zahajovacím podniku Euro Hockey Tour skončili třetí po třech naprosto odlišných zápasech. Radost po Švédsku a výhře 5:2, propadák s Finskem po porážce 0:4 a na závěr Rusko. Bojovný a odhodlaný výkon, vedení a porážka deset sekund před koncem. Rozčarovaní, zklamání a hořkost na cestu domů.

Foto: Kimmo Mäntylä, ČTK/AP

Jakub Petružálek (na ledu) bojuje o puk s Igorem Makarovem.

Článek

Zahajovací zápas sezóny vyšel na výbornou. Výhra 5:2 nad Švédskem na jeho území se vždy počítá. Dvěma góly se předvedl Petr Nedvěd, kterého trenér Alois Hadamczik povolal v devětatřiceti letech, navíc z něho udělal kapitána. Dvě trefy si připsal i Jakub Petružálek, který sehrál první utkání za národní tým. Oba prokázali, že s nimi mohou trenéři počítat, že mají týmu co dát.

V tomto zápase český výběr vyhrál všechny tři dvacetiminutovky, pětice musela odejít na trestnou lavici, hráči využili jednu přesilovou hru. Utkání rozhodlo období mezi 43. a 46. minutou, kdy Češi vstřelili tři góly. „Jsem samozřejmě šťastný, že se nám to povedlo a vyhráli jsme první zápas v turnaji, který bývá důležitý,“ citoval hokej.cz Nedvěda.

Petr Nedvěd se stal hrdinou zápasu proti Švédům.foto: ČTK/AP

Finská facka

Po přeletu ze Švédska do Finska se Hadamczikův výběr představil v Helsinkách, kde narazil na domácí. A střet s mistry světa nedopadl dobře, bolel. Žádný gól, čtyři inkasované a předvedená hra, ze které bolely oči.

Všechny tři třetiny český výběr prohrál, světoví šampióni neměli větší problém během šedesáti minut. K tomu měli jen jednoho vyloučeného hráče, soupeř tři. Český tým nedokázal využít nabídnutou početní výhodu, Finsko jednu ano. „Udělali jsme víc chyb než ve Švédsku, neproměňovali jsme šance. Když nedáme gól, nejde myslet na dobrý výsledek,“ shrnul klání Petr Průcha.

 Finský hokejista Jesse Jönsuu (18) se natahuje za pukem, brankář Jakub Štěpánek jen bezmocně přihlíží. Z téhle situace ale gól nepadl.foto: Reuters/Jussi Nukari

Konec, který zmrazil naděje

Rozlučku s Karjalou začalo Česko v neděli v poledne s Ruskem. Od prvních minut hráči předváděli odlišný výkon, ten byl výrazně líbivější. Patrně pomohl zvýšený hlas trenéra Hadamczika. Souboj, kde mohli oba vyhrát. Byl to Nedvěd, který v polovině utkání využil přesilovku. Výhra byla blízko i v poslední třetině. Rusové ale srovnali šest minut před koncem, poté šel pykat obránce Ševc, spoluhráči oslabení ubránili, ale ke konci chyběly síly a deset sekund před koncem zápasu rozhodl Kuzněcov. Možná nespravedlivý výsledek, ale hraje se do konce, čehož Rusové využili a vyhráli Karjalu.

„Je to strašná škoda. Fárali jsme šedesát minut, klukům nemohu absolutně nic vytknout. Tohle mrzí. My ale měli šance, mohli jsme zvýšit náskok. Padali jsme do střel, chyběl nám i kousek štěstí. Zápas měl vyrovnaný průběh, kdyby to skončilo 1:1, asi by byl výsledek zasloužený. Takhle je to pro nás hodně trpké,“ přiznal Nedvěd.

Český útočník Petr Vampola před ruským brankářem Barulinem na turnaji Karjala. foto: ČTK/AP/Kimmo Mäntylä

V tomto zápase mělo české mužstvo sedm vyloučených, jednu třetinu prohrálo, jednu vyhrálo a v jedné nepadl žádný gól. Co se týče využitých přesilovek, soupeři se rozešli smírně - 1:1. Poprvé se v evropské tour postavil do branky Jakub Kovář a ukázal výborný výkon. „Moje pocity jsou rozporuplné. Když prohrajete gólem deset vteřin před koncem, tak je to smutné," řekl po utkání.

Česká reprezentace finský turnaj nikdy nevyhrála, letos skončila třetí, byla blízko i k triumfu, ale na ten nedosáhla. Přesto z Helsinek odletěla s lepším výsledkem než v minulých dvou letech, to byla vždy poslední.

"Jsem rád, že jsem si mohl po dlouhé době zahrát za nároďák. Měli jsme výbornou partu, převládají jenom pozitivní pocity. Samozřejmě jsem věděl, že hokej na téhle úrovni je rychlejší. Ale myslím, že dvě utkání nám vyšla na sto procent. Nepovedlo se jen to sobotní proti Finsku," dodal Nedvěd.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články