Hlavní obsah

Hokejisté Ruska představí na EHT v Praze dva olympijské vítěze

Moskva

I s dvěma držiteli zlatých medailí z olympijských her v Pchjongčchangu z roku 2018 se představí na Českých hrách v Praze hokejisté Ruska. U triumfu pod pěti kruhy byli z jednatřicetičlenného aktuálního kádru obránci Jegor Jakovlev z Magnitogorsku a Alexej Marčenko z Jaroslavle. Z velkých turnajů mají ale zkušenosti už jen dva další členové výběru kouče Valerije Bragina.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský útočník Sergej Šumakov překonává českého brankáře Dominika Furcha z trestného střílení.

Článek

Jakovlev je i mistrem světa z roku 2014 z Minsku, Marčenko zase jako jediný z kádru startoval v roce 2016 na Světovém poháru v Torontu. Z dalších hráčů mají starty na světových šampionátech už jen obránce Dinar Chafizullin z Petrohradu, majitel bronzu z předloňska z Bratislavy, a útočník Maxim Šalunov z CSKA Moskva.

Vedení sborné jedná o posilách pro mistrovství světa v Rize z NHL. Už v Praze, odkud Rusové do Lotyšska odletí stejně jako další účastníci po skončení turnaje, se k týmu připojí první potvrzení hráči ze zámoří - obránce Vladislav Gavrikov s útočníkem Michailem Grigorenkem z Columbusu. Oba jsou také olympijskými šampiony.

Zkušenosti z NHL mají z aktuálního kádru vedle Alexeje Marčenka (Detroit a Toronto) a Jakovleva (New Jersey) také obránce Igor Ožiganov (Toronto) s útočníkem Vladislavem Kameněvem z Petrohradu (Nashville a Colorado) a dalšími forvardy Antonem Slepyševem z CSKA Moskva (Edmonton) a Sergejem Tolčinským (Carolina), který pomohl Omsku k zisku Gagarinova poháru a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem letošního play off KHL.

V týmu jsou také dva devatenáctiletí útočníci Vasilij Podkolzin z Petrohradu a Ilja Safonov z Kazaně, kteří letos reprezentovali Rusko na mistrovství světa dvacítek z Edmontonu. Podkolzina si v roce 2019 vybral v draftu NHL Vancouver v prvním kole na 10. pozici.

Rusové jsou v tabulce Euro Hockey Tour po třech turnajích první s náskokem 13 bodů před druhým Švédskem i třetím Českem a s předstihem si zajistili triumf. Do turnaje v pražské O2 areně vstoupí ve středu proti Švédsku, o den později je čeká Finsko a v sobotu duel s českou reprezentací.

Nominace Ruska na České hokejové hry v Praze (12.-15. května):
Brankáři:
Ivan Bočarov (Dynamo Moskva)
Ivan Fedotov (Čeljabinsk)
Alexandr Samonov (Petrohrad),
obránci:
Dinar Chafizullin, Kirill Kirsanov, Igor Ožiganov (všichni Petrohrad)
Grigorij Dronov, Jegor Jakovlev (oba Magnitogorsk)
Alexej Marčenko, Rušan Rafikov (oba Jaroslavl)
Dmitrij Judin (Kazaň)
Michail Naumenkov (Ufa)
Daniil Pylenkov (Podolsk),
útočníci:
Anton Burdasov, Emil Galimov, Vladislav Kameněv, Andrej Kuzmenko, Kirill Marčenko, Ivan Morozov, Vasilij Podkolzin, Arťom Švec-Rogovoj, Jevgenij Timkin (všichni Petrohrad)
Pavel Karnauchov, Konstantin Okulov, Anton Slepyšev, Maxim Šalunov (všichni CSKA Moskva)
Ilja Safonov, Dmitrij Voronkov (oba Kazaň)
Sergej Tolčinskij, Denis Zernov (oba Omsk)
Pavel Kraskovskij (Jaroslavl).

Reklama

Související témata: