Hlavní obsah

Číně řekli Češi, Švédové a Finové jasné Ne! S Kanadou v Moskvě vznikne pěkný guláš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Netradičně s pěti účastníky se od 15. do 19. prosince uskuteční moskevský Channel One Cup, druhý podnik seriálu Euro Hockey Tour. Kromě domácího Ruska, Česka, Švédska a Finska bude na turnaji startovat i Kanada složená z hráčů působících v Evropě. Výběr Javorového listu se ke startu v Moskvě rozhodl pro případ, kdyby na únorovou zimní olympiádu do Pekingu nemohli jet hráči z NHL.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Český útočník Jiří Smejkal se snaží překonat finského brankáře Niclase Westerholma na trunaji Karjala.

Článek

Ruská hokejová federace jako organizátor turnaje přitom původně chtěla, aby v Moskvě startoval i národní tým Číny, coby pořadatel blížících se ZOH. Podobně tomu bylo před čtyřmi lety, kdy se Channel One Cup hrál se šesti účastníky - i s Kanadou a Jižní Koreou, která jako domácí výběr startovala na posledních ZOH.

„Ruská hokejová federace přišla s návrhem o šesti týmech na prosincový Channel One Cup. Zbývající tři týmy v Euro Hockey Tour; tedy my, Švédové a Finové; ale neakceptovaly Čínu," řekl Sport.cz manažer české hokejové reprezentace Jan Černý.

„V době, kdy se o účasti Číny na moskevském turnaji rozhodovalo, jsme nevěděli, kdo vlastně má proti nám hrát. Jestli to má být Kunlun, nebo někdo jiný? Zástupci ruského hokeje nám nevysvětlili, kdo přesně to má být," doplnil Černý.

Účast hokejistů Číny na hrách v Pekingu dosud nebyla oficiálně potvrzena. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) oznámí až 25. listopadu, zda si domácí tým své místo na ZOH udrží, nebo bude nahrazen Norskem. Tedy na žebříčku IIHF nejvýše postaveným národním týmem, který pod pěti kruhy nestartuje.

Kunlun působící v KHL, jehož hráči tvoří základ čínského národního mužstva, má do té doby za úkol přesvědčit pozorovatele IIHF, že je konkurenceschopný. Právě v současném období je proto Kunlun v duelech KHL doplněn dalšími potenciálními reprezentanty.

Rozpis Channel One Cupu v Moskvě:
Středa 15. prosince
16:30 Rusko - Kanada
Čtvrtek 16. prosince
16:30 Švédsko - Rusko
18:00 Česko - Finsko (hraje se v pražské O2 areně)
Pátek 17. prosince
13:00 Kanada - Švédsko
Sobota 18. prosince
9:00 Finsko - Kanada
13:30 Rusko - Česko
Neděle 19. prosince
9:00 Česko - Švédsko
13:30 Rusko Finsko.
Pozn.: Začátky zápasů jsou uvedeny v SEČ.

Ale zpět k Channel One Cupu. V zápasovém programu, a hlavně při následném sestavování tabulky vznikne pěkný guláš. Zatímco Rusové nastoupí proti všem čtyřem soupeřům, Česko, Finsko, Švédsko a Kanadu, jejíž zápasy se nemají započítávat do tabulky turnaje ani EHT, čekají jen tři duely.

Český národní tým nenastoupí proti Kanadě, Švédové a Finové přijdou o svůj vzájemný duel. Je tedy otázkou, jak se bude sestavovat tabulka bez Kanady, když Švédsko a Finsko sehrají s tradičními účastníky turnaje jen dva duely, zatímco Rusko a Česko tři.

„Rozpis zápasů si Rusové dojednali s Kanadou sami. Takhle to prostě na nás vyšlo. Jsme s tím spokojení, pro nás se vlastně nic nemění," dodal Černý s tím, že Češi podle předchozích plánů začnou turnaj ve čtvrtek 16. prosince v pražské O2 areně proti Finsku a o víkendu pak v Moskvě vyzvou domácí Rusko a Švédsko.

Reklama