Hlavní obsah

Česko - Rusko 2:1Vítězná tečka hokejistů. Dali alespoň dva góly, na skalp Ruska stačily

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Červenka 1 : 0
40. Averin 1 : 1
54. Petružálek 2 : 1
Záznam online reportáže

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Za žádnou cenu nechtěli hokejisté končit domácí turnaj evropské tour s třemi porážkami. Proti Rusku předvedli v neděli večer svůj nejlepší výkon na Českých hrách, přes trápení v koncovce vydřeli dva góly, a to na skalp soupeře stačilo. Poslední příčku však reprezentanti neopustili, při bodové shodě tří celků mluvila v jejich neprospěch minitabulka vzájemných zápasů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Útočník Jakub Petružálek před ruským gólmanem Vitalijem Košečkinem.

Článek

Poslední zápas přitáhl do hlediště velmi slušnou návštěvu a přes sedm tisíc diváků se bouřlivým skandováním snažilo hokejisty vyhecovat k lepšímu hernímu projevu. Dobrým pohybem v úvodu si reprezentanti vynutili ruské fauly, jenže tři přesilovky během deset minut vyzněly hodně planě. Nepřinesly žádné výrazné ohrožení Košečkina v brance sborné.

České potíže v koncovce z předchozích soubojů se Švédy a Finy přetrvávaly, chyběl klid při střelbě a náznaky přečíslení, do nichž se mužstvo přece jen dostalo, opakovaně kazila špatná finální přihrávka. Na hráčích bylo zjevné, že pod tíhou všeho mají problém zachovat klidnou hlavu a vyřešit situaci tak, jak by si vyžadovalo naplnění gólové touhy.

Rusové sice čelili střelecké převaze národního týmu, ale dlouho to pro ně nebezpečné nebylo, takže sami začínali podnikat nebezpečné útočné výpady. Nejlepší odpovědí na takovou snahu soupeře byl domácí gól ve 24. minutě. Červenka zahrozil z levé strany, kde ho sice nadvakrát vychytal Košečkin, český útočník ale bleskově objel ruskou klec a puk se k němu od Jana Kováře ještě vrátil. Pak už neměl problém zasunout do opuštěné branky hostů.

Averin v závěru druhé třetiny srovnal

Vedoucím gólem přece jen uklidnění reprezentanti pak dokázali svým hokejem diváky bavit a do potíží je nedostala ani některá vyloučení. Jenže patnáct vteřin před koncem druhé třetiny přišel ruský úder. Před brankou obránci nepokrytý Averin zblízka překonal Kováře.

Za nerozhodného stavu 1:1 se tak české mužstvo muselo ve třetím dějství znovu zakousnout do soupeře. Jenže s tím se Rusové nehodlali smířit, a tak se na ledě rozpoutala nefalšovaná bitva. Oba celky se v ní snažily strhnout vedení na svou stranu.

Výhru trefil Petružálek

Šest minut a 45 vteřin před koncem se to přece jen povedlo domácím. Petružálek na útočné modré čáře zachytil puk při ruské rozehrávce, kousek popojel a pohotově střelou zápěstí, na vyrážečku propálil Košečkina. Chybující Kuzněcov se jen vyděšeně chytil za hlavu.

Zbývající část utkání odehrálo národní mužstvo dobře takticky, nic vážného nedovolilo soupeři ani při jeho power play a nakonec si užilo s diváky radost z vítězství.

„Konečně mužstvo dostalo nějakou odměnu za tu dřinu, kterou celý turnaj odvádělo. Za žádného stavu tady mužstvo neskládalo zbraně a ukázalo charakter, toho si vážím. Přece jen se zlepšilo i pojetí hry v koncovce," říkal po vydřené výhře trenér Alois Hadamczik.

České hokejové hry v Pardubicích, první díl série Euro Hockey Tour:
ČR - Rusko 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)on-line
Branky a nahrávky: 24. Červenka (Vondrka), 54. Petružálek - 40. Averin (Varnakov). Rozhodčí: Johansson, Sjöqvist (Švéd.) - Blümel, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 7315.
ČR: Jakub Kovář - Krajíček, Barinka, Zámorský, Čáslava, Němec, F. Novák, Nakládal - Červenka, Jan Kovář, Vondrka - Petružálek, Vrána, Rolinek - Kašpar, Novotný, Birner - Holík, Koukal, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Rusko: Košečkin - Čudinov, Alexandrov, Pašnin, Jakovlev, Zubarev, Pivcakin, Zajcev - Kazionov, Šipačov, Tichonov - Kuzněcov, Averin, Plotnikov - Varnakov, Burmistrov, Petrov - Kokarev, Kablukov, Gluchov. Trenér: Zinatula Biljaletdinov.
Nejlepší hráči turnaje podle direktoriátu turnaje:
Brankář:
Atte Engren (Finsko)
Obránce:
Andrej Zubarev (Rusko)
Útočník:
Jori Lehterä (Finsko)
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: