Hlavní obsah

Kovář chtěl propadák s Rusy dochytat bez ohledu na stav

Stockholm

Brankář Jakub Kovář při nejvyšší prohře české hokejové reprezentace v únoru 2012 s Finskem 0:7 ve stockholmské hale Globen vystřídal po čtyřech gólech Tomáše Pöpperle, dnes na stejném místě při porážce 0:6 s Ruskem prožil debakl od začátku až do konce. Náhradník Alexandra Saláka pro nadcházející šampionát v Minsku chtěl svou generálku dochytat bez ohledu na stav, navíc prý chtěl náhradníka Pavla Francouze ušetřit startu v tak nevydařeném utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář české reprezentace Jakub Kovář.

Článek

Už v 19. minutě Rusové vedli 4:0 a vzápětí ještě pomohla Kovářovi po střele Alexandra Ovečkina pravá tyč. Kouč Vladimír Růžička nechal oporu Jekatěrinburgu, aby si řekla, zda bude chytat dál. "Říkal, ať se rozhodnu podle toho, jak se cítím. Je to pro mě poslední přátelák před mistrovstvím světa, tak jsem nechtěl utíkat. Chtěl jsem si aspoň trošku zachytat, protože tam bylo co chytat," řekl Kovář novinářům.

S rostoucím skóre možná i podle svého více než dva roky starého zážitku ani nadále neuvažoval, že by přenechal místo Francouzovi. "Když už to vypadalo takhle, tak jsme tam nechtěl Pavla pouštět. Byl by chudák, vylezl by tam na pár minut a lítalo by to na něj. Akorát by mu to mohlo ublížit, řekl jsem si, že si to vykousnu do konce," doplnil Kovář.

Hrozných šedesát minut

Podle něj tým nehrál celý zápas vůbec dobře. "Sice nám tam góly napadaly v první třetině, ale podle mě ta druhá byla ještě horší. Tam jich mohlo být snad deset. Bylo hrozných celých šedesát minut," prohlásil.

Po čtvrtečním utkání se Švédskem (3:2) si Češi pochvalovali, jak dodržovali systém, tentokrát se jejich hra úplně rozsypala. "Problém byl už od útočníků, lítali v plné rychlosti a místo toho, aby nás bránilo pět, tak bránil jen jeden nebo dva. Tolik situací dva na jednoho, tři na jednoho nebo sami na bránu jako dneska, to není ani v tréninku," divil se Kovář.

Mrzelo jej, jakým výsledkem zápas dopadl, přestože se mužstvo snažilo o co nejlepší výkon. "Nebylo to o tom, že bychom se na to vykašlali, nebo nemohli a nebojovali, ale dělali jsme šílené taktické chyby. Rusové to měli hrozně lehké. Tím, jak dali góly na začátku, tak hráli úplně v pohodě. Mužstvo mají tak strašně silné, že s tím nešlo už vůbec nic dělat," dodal Kovář.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články