Hlavní obsah

Hokejisté triumfují na Channel One Cupu. Byli jsme i na Rusy skvěle nachystaní, těšilo Gulaše

Moskva/Praha
Aktualizováno

Během 24 hodin předvedli čeští hokejisté na moskevském Channel One Cupu dva perfektní výkony. Po švédském skalpu získali v neděli po poledni i ten ruský. Teprve cestou domů se dozvěděli, že dělba bodů mezi Švédy a Finy (Švédsko zvítězilo 2:1 po nájezdech) jim zajišťuje po dvou letech znovu triumf na ruském turnaji.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Čeští hokejisté a trenér Vladimír Vůjtek (nahoře vlevo) se raují z vítězství nad Ruskem na Channel One Cupu.

Článek
Fotogalerie

„Jsem strašně rád, že jsme se zvedli po tom nepovedeném zápase s Finskem. Nebyla tu možná některá velká jména, ale v Moskvě jsme to opakovaně odehráli odzadu s obrovskou bojovností a vyloženě týmově. Oba zápasy jsme odehráli poctivě střední pásmo a dobře napadali, což se vyplácelo," říkal v České televizi kapitán Jan Kovář.

„Hodnocení turnaje i z mé strany musí být pozitivní. Doma s Finy jsme nedali gól a nebyli schopni mít větší tlak na bránu, zápasy v Moskvě ale vyšly perfektně. Se Švédy i s Rusy jsme zahráli podobně, vycházely nám protiútoky a dobrým pohybem a obětavostí hráčů v obranném pásmu, kde jsme zblokovali spoustu střel, se ani nepouštěli soupeři moc do šancí," líčil pro Radiožurnál trenér Vladimír Vůjtek.

Národní tým se skutečně i proti Rusům držel not, s nimiž koncertoval o den dřív se Švédy. „Byli jsme znovu parádně nachystaní na systém hry soupeře a dodrželi taktiku do puntíku," usmíval se v rozhovoru pro Českou televizi Milan Gulaš.

Kudrátek dal gól ze zlatého podnosu

I když domácí sborná v prostředním dějství v rozpětí dvou minut a 41 sekund strhla vedení na svou stranu, čeští hráči nedali hlavy dolů. „Rusové hodně chtěli, ale my pořád dodržovali svůj systém a zvládlo se to od první po čtvrtou lajnu skvěle, všichni jsme hráli to samé," tvrdil Kovář.

Důležité bylo, že Tomáš Kundrátek rychle vyrovnal a radoval se z prvního reprezentačního gólu při svém desátém vystoupení za Česko. „Naservíroval mi to Kovy na zlatém podnose," pochvaloval si obránce, jenž si po ztrátě zájmu z Rigy hledá nové působiště v KHL.

„Měli jsme ohromnou vůli, hráli perfektně ve středním pásmu, tam už to fungovalo i se Švédy, a věděli jsme, že když budeme ve vedení, určitě budou Rusové podráždění. Porazit je na jejich ledě, to se vždycky počítá," říkal autor vítězné branky Martin Zaťovič.

Český obrat skóre dovršila 51 vteřin před koncem prostředního dějství premiérová trefa Richarda Jarůška. „Za ten gól jsem opravdu rád, protože jsem každé utkání měl nějakou velkou šanci a až napotřetí mi to vyšlo," říkal mladoboleslavský vousáč.

Čeští reprezentanti celé utkání udrželi dobrý pohyb, zdobila je i maximální obětavost. „Byla tam spousta zblokovaných střel, za to patří klukům velký díl," líčil gólman Domonik Furch, jenž musel předvést jen osmnáct zásahů.

Reklama

Související témata: