Hlavní obsah

Tři české kluby hrají v Rakousku o úspěch na evropské scéně

Jirka G. NovákSport.cz

České Budějovice, Pardubice, a Plzeň se mohou před Vánoci postarat o úspěch českého hokeje na klubové úrovni. Všechny tři kluby se totiž probojovaly do finálového turnaje největší hokejové akce na starém kontinentu - European Trophy. Nyní musí ale na Red Bulls Salute v Rakousku uspět ve čtvrtfinále, kde je už dnes čekají tři zajímaví soupeři.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Českých Budějovic

Článek

Jako první vstoupí do čtvrtfinále České Budějovice, které čeká ve Vídni od 17:15 populární finský klub Jokerit Helsinky. Jeho dres oblékají úřadující mistři světa Väänänen a Lahti, známou postavou pro české fanoušky je i Jarkko Ruutu.

"Sice bychom si potřebovali trochu odpočinout a dát se dohromady, ale na řadě je Red Bulls Salute. Dáváme si ty nejvyšší cíle a chceme klub zviditelnit i v evropském měřítku," tvrdí pro klubový web útočník Mountfieldu Aleš Kotalík. Podporovat klub bude ve Vídni početná skupina fanoušků, kteří zaplnili hned čtyři autobusy.

Ve Vídni nastoupí také Plzeň, která hraje svůj zápas od 20:30 a jejím soupeřem je švédská Lulea. "Měli jsme možnost vidět jejich dva zápasy a jsou tam věci, které se diametrálně liší od naší extraligy. Budete tedy záležet jak se s tím dokážeme popasovat," tvrdil před utkáním hlavní trenér indiánů Marian Jelínek.

Až večer hrají také Pardubice, v Salcburku se utkají s domácím týmem. Do rodiště slavného skladatele Mozarta dorazili Východočeši ve čtvrtek po osmihodinové cestě autobusem a stihli si i vyzkoušet zdejší halu.

"Bylo by alibistické tvrdit, kdybych říkal, že domácí jsou jednoznačným favoritem tohoto utkání. Je to soupeř, kterého bychom měli zvládnout, je hratelný. Není to tak, že hrajeme s Ufou,“ říká o soupeři trenér Pardubic Pavel Hynek. „Nesmíme dělat stupidní fauly hokejkou, které třeba prochází v naší nejvyšší soutěži. To by se nám mohlo ošklivě vymstít,“ dodal.

Salcburk nejsou takoví nazdárci, jakými se mohou na první pohled zdát. Do klubu tečou milióny od majitele světoznámé firmy Red Bull a většinu kádru tvoří hráči ze zámoří. V brance bude například i kanadský gólman Marty Turco, jenž byl dlouhá léta oporou Dallasu v NHL a v sezóně 2002/03 byl dokonce ve druhém All-star týmu NHL.

Všechny tři čtvrtfinále s českými kluby budete moci na Sport.cz sledovat v podrobných on-line reportážích.

Program turnaje Red Bulls Salute
Pátek - čtvrtfinále:
17:15 Frölunda – Linköping, České Budějovice – Jokerit Helsinky (živě na Sport 1), 20:30 Pardubice – Salcburk, Plzeň - Lulea (živě na Sport 1)
Sobota - semifinále a zápasy o 5. až 8. místo
Neděle - zápasy o 7. místo, 5. místo, a 3. místo, 20:30 finále

Reklama