Hlavní obsah

Platil bude jednat o angažmá se švédskou Frölundou

PRAHA

Možná už ve čtvrtek večer bude mít jasno o své nejbližší hokejové budoucnosti český reprezentační obránce Jan Platil. Po utkání s Finskem v Helsinkách má domluvené jednání se zástupci švédské Frölundy. Třiadvacetiletý zadák před několika dny rozvázal smlouvu ve finském klubu Lukko Rauma a ligový zápas nehrál už tři týdny.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Platil

Článek

"Doufám, že se to po zápase upeče. Už se s Frölundou bavíme tři týdny," řekl v rozhovoru s novináři Platil, který nechtěl další nabídky vedle té z Göteborgu konkretizovat. Sám se prý nestará a nechává jednání na agenta Todda Diamonda. "Nečekal jsem, že nebudu tak dlouho hrát. Je to stresující, ale beru to s nadhledem. Užívám si teď, že jsem v nároďáku a soustředím se na něj. Ale věřím, že se do konce týdne všechno vyřeší," prohlásil.

Platil přišel do Raumy v létě po působení na farmě Ottawy v Binghamtonu a sešel se v týmu s krajany Josefem Strakou a Jiří Hunkesem. Dalším cizincem v mužstvu byl jen kanadský útočník Shayne Toporowski, ale problémy Platilovi nastaly, když klub při potížích s gólmany angažoval Kanaďana Toma Lawsona. Tím překročil kvótu čtyř cizinců pro jeden zápas. "Potíže tam opravdu byly a týmu jeho příchod vyloženě pomohl," vrátil se k počátku problémů český zadák.

Těžké dny na psychiku

Nejistota začala panovat už v listopadu, kdy se chystal na premiérový reprezentační start před přípravným utkáním se Švédskem a následným turnajem Karjala. Po něm odehrál za Raumu už jen tři zápasy, když se střídal ob zápas s Hunkesem. "Jirka má smlouvu ještě na další sezónu, takže pro klub bylo z ekonomických důvodů výhodnější zbavit se mne," uvedl odchovanec kladenského hokeje.

S klubem sice trénoval, ale zápasy sledoval jen z tribuny. Navíc jeho americká přítelkyně odjela domů, takže prožíval Platil tři týdny těžké chvilky. "Musel jsem tam být sám, nebylo to nic příjemného. Kluci byli také často na cestách, takže jsem si neměl s kým pokecat nebo zajít na kafe," podotkl. "Přítelkyně odjela domů na Vánoce a vrátí se v polovině ledna. Koukal jsem na televizi, hrál playstation, četl noviny. Ale v Raumě je brzy tma, dny jsou tak strašně dlouhé, a když vyjdete na ulici, tak tam ani nikdo není. Bylo to těžké na psychiku," postěžoval si.

Každé zklamání musí člověka posílit

Sbalené kufry měl už tři týdny, ale marně čekal na telefon, že se má okamžitě hlásit v jiném klubu. Navíc měl i smůlu, protože hned den poté, co se dohodl s vedením na rozvázání smlouvy, zlomil si Hunkes žebro. "To byl paradox. Seděl jsem v hledišti, dostával peníze a oni nechtěli, abych hrál. Bylo to zamotané. Šel jsem i za nimi, že je do pauzy pět zápasů a jsem připravený hrát. Oni ale říkali, že trenér nebude měnit sestavu a také kdyby přišla nabídka, tak aby se rychle vyřídila moje transfer karta."

Na Finsko ale bude vzpomínat v dobré. "Rauma je malé městečko, lidé tam hokej milují. Byla tam super parta super, především s českými spoluhráči," řekl Platil. Svůj konec v klubu bere jako dobrou zkušenost do budoucna. "Každé zklamání musí člověka posílit a je třeba si z toho vzít to nejlepší. Kdyby se to stalo někdy znovu, tak vím, co to obnáší," doplnil. Do Česka už si vzal z Raumy všechny své věci a po reprezentační pauze vyrazí rovnou do nového klubu.

Do Česka se mu zatím nechce

Nebrání se prý angažmá v jakékoliv zemí z hokejových mocností. "Ani Rusku. Každý říká, jak je to tam těžké, takže by to byla nová výzva,"mínil Platil. "Strašně rád cestuji a žiju v zahraničí, protože člověk může poznat, jak se žije v jiné zemi a zvyky tamních lidi. Nejvíce to směřuje do Švédska, ale nabízeli mi i Ameriku. Dvoucestnou smlouvu, ale já řekl, že tam letos nejdu. Preferuji Evropu. Agentovi jsme dal požadavky, řeší to hodně rychle a jestli něco honem nesežene, tak bude asi jinej," smál se Platil, kterému se zatím moc nechce vracet do Česka.

Rád by se přes Vánoce dostal na pár snů za přítelkyní do Ameriky, ale pokud mu v tom nové angažmá zabrání, zlobit se nebude. "Budeme tam kupovat psa, výmarského ohaře. Rádi bychom byli na Vánoce s přítelkyní, ale kvůli hokeji by takové věci šly samozřejmě stranou. Pro hokej dýchám a žiju, je to můj život a kariéra je na prvním místě. Vánoce jsou jeden den, klidně si je udělám v létě," prohlásil.

Platila příjemně překvapila nominace do národního týmu, přestože měl dlouhou herní pauzu. "Byl to šok. Nečekal jsem, když jsem tři týdny nehrál, že pojedu na nároďák, kde musíte podávat nejlepší výkony. Dostal jsem ale důvěru a budu se snažit nezklamat," slíbil Platil, který už v úterním duelu s Běloruskem získal znovu herní jistotu. "Snažil jsem se hrát jednoduše a pak jsem do toho zapadl a cítil se dobře. I když jsem na konci zápasu cítil trošku únavu, tak jsem to zvládl," dodal.

Reklama

Související témata: