Hlavní obsah

I potřetí vyhráli Super Six Rusové, tentokrát z Kazaně

PETROHRAD

Vítězem hokejového turnaje evropských mistrů Super Six v Petrohradu se stal stejně jako v předešlých dvou letech ruský šampion. Ve finálovém duelu porazil Ak Bars Kazaň finský tým HPK Hämeenlinna 6:0 a navázal tak na předešlé triumfy Omsku a moskevského Dynama. Hráči HPK naopak odešli stejně jako v minulých letech Kärpät Oulu z ledu po finále poraženi.

Článek

V dresu Kazaně se z vítězství a zisku stříbrného poháru Silver Stone mohl ve vyprodané aréně Petra Velikého radovat obránce Jan Novák, který tak rozšířil počet českých vítězů na pět. S Omskem turnaj vyhráli Jaromír Jágr a Jaroslav Bednář, s Dynamem loni Pavel Rosa a Václav Pletka. Druhé místo si může do své sbírky přidat David Moravec.

Jeho Hämeenlinna sice začala duel náporem, ale poté, co nevyužila úvodní dvě přesilové hry, inkasovala. Kazaň totiž hned první početní výhodu využila. Zinovjev sice překonal brankáře Wiikmana bruslí, ale český rozhodčí Šindler jeho gól po prohlédnutí videa uznal. Sporný moment tým Ak Bars povzbudil a rychle své vedení zvýšil. Na 2:0 dal po krásné kombinační akci do prázdné branky Zaripov, o třetí úspěch se pak postaral nejlepší hráč ruského týmu Morozov.

Finové sice také měli šance, překonat krajana Noronena v brance Kazaně se jim ale nepodařilo. Nejblíže k úspěchu měl kapitán Jokela, který však trefil jen tyč. Seveřané se snažili utkání zdramatizovat i za cenu zvýšeného důrazu, recept na Noronena ale nenašli. V 45. minutě poté přidal čtvrtý gól Kazaně ofenzivně laděný obránce Nikulin a bylo rozhodnuto.

Hráči Hämeenlinny už zbytek zápasu vypustili, zatímco Rusové pokračovali v exhibičním tempu, a utkání tak skončilo jejich vysokým vítězstvím 6:0. Noronen ani v druhém zápase na turnaji neinkasoval.

Finále:
Ak Bars Kazaň - HPK Hämeenlinna 6:0 (3:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 9. Zinovjev (Morozov), 12. Zaripov (Zinovjev), 15. Morozov (Proškin, Zinovjev), 45. I. Nikulin (Vorobjev), 48. Pěrvyšin (Morozov, Vorobjev), 50. Obuchov (Ščadilov). Rozhodčí: Šindler (ČR) - Manoškov, Šemjakin (oba Rus.). Vyloučení: 10:8, navíc Keinänen (Hämeenlinna) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 12.000.
Konečné pořadí turnaje:
1. Kazaň, 2. Hämeenlinna, 3. Lugano, 4. Žilina, 5. Sparta Praha, 6. Färjestad.

Reklama