Hlavní obsah

Marek dostal lukrativní nabídku od Magnitogorsku, sní ale o NHL

PETROHRAD

Zůstat v ruském Magnitogorsku nebo zkusit štěstí v NHL? To je dilema, které bude muset v nadcházejících měsících vyřešit český hokejový útočník Jan Marek. Účastník loňského mistrovství světa dostal před měsícem od vedení bohatého Metallurgu lukrativní nabídku na prodloužení smlouvy, na druhé straně ale sní o tom, že by si zahrál v nejslavnější hokejové soutěži světa.

Článek

"Nabídka Magnitogorsku je výborná. Byl jsem až překvapený a vážím si toho. Jsem rád, že mají zájem a snad si i cení výkonů, které podávám," řekl Marek ČTK a deníku Sport v Petrohradě, kde Magnitogorsk startuje na turnaji evropských mistrů.

Změnu zvažuje i přesto, že by v zámoří zřejmě kontrakt v takové výši, jakou mu nabízí Metallurg, nedostal. "V Rusku jsou vynikající podmínky, to ví každý. Je to tam ale těžké. Jsem pořád na baze, v letadle nebo v hotelu. Člověk si toho moc neužije. Musíme se pořádně poradit s přítelkyní. Uvidíme taky, jak dopadne sezóna," uvedl Marek, jenž má stále i platnou smlouvu v pražské Spartě, která ho před dvěma lety uvolnila do Ruska na hostování.

Jeho snem je prosadit se v NHL, kde jeho hráčská práva vlastní Los Angeles. "Vím, že mě Los Angeles sleduje a jsem v kontaktu s Ottou Haščákem, který pro ně dělá skauta. Uvidíme, jestli to vyjde," pokrčil rameny Marek, jenž se zástupci klubu mluvil v listopadu po turnaji Karjala ve Finsku, na kterém se mu dařilo. "Na druhém turnaji už se mnou ale nikdo nemluvil. Asi to bylo horší," uvedl rodák z Jindřichova Hradce.

Magnitogorsk nechtěl žádné hráče uvolnit

V Moskvě, kde se v prosinci konal druhý díl Euro Hockey Tour, se mu moc nedařilo. A přitom si start na turnaji Channel One Cup prakticky vynutil na vedení klubu. Magnitogorsk totiž v přestávce nechtěl žádné hráče uvolnit. Marek ale reprezentoval a nakonec to pro něj ani nemělo žádné následky, čehož se předem trochu obával.

"Po návratu jsme to moc neřešili. Prohráli jsme dva zápasy a odvolali trenéra. Přišel nový a na pořadu dne byla tahle změna," vysvětlil možný důvod. Svého rozhodnutí startovat za národní tým vůbec nelituje. "V žádném případě. Jsem rád za každý zápas, za přátelák. Proto hraji hokej, abych mohl být v reprezentaci. Nikdo neví, kdy ta šance přijde. Třeba příště pozvánky chodit nebudou," prohlásil.

Momentálně se Marek plně soustředí na turnaj Super Six v Petrohradu, kde chce jeho tým vyhrát. "Určitě máme v této sezóně dva cíle - vyhrát evropskou ligu, což se v předešlých letech podařilo všem ruským týmům a je to slyšet často. A pak uspět v play off," uvedl Marek.

Metallurg vypsal pro hráče vysoké prémie

Metallurg také stejně jako jeho ruští předchůdci vypsal pro hráče poměrně vysoké prémie. "Nějaké tam jsou a určitě by to bylo příjemné, kdyby se to podařilo. Určitě je máme větší než Sparta," smál se Marek. Omsk i Kazaň v předešlých letech svým nejlepším hráčům vyplácely za úspěch částky přes 100 000 dolarů. "Úspěchu tady podřizují všechno. Do Petrohradu jsme přijeli dokonce o dva dny dříve," řekl Marek.

Nejproduktivnější hráč české extraligy v sezóně 2005/06 si v Petrohradu může popovídat i s řadou bývalých spoluhráčů, což vydatně stihl hned první den. Na pokoji u svých bývalých parťáků v útoku Sparty Petra Tona a Martina Štrby potkal s dalšími sparťany i Michalem Brošem a Ondřejem Kratěnou, kteří z pražského týmu odešli do finského Kärpätu Oulu. "Bylo to docela fajn. Řekli jsme si nějaké historky, člověk se zasměje. Jsem za to rád, je to jiná sranda," pochvaloval si Marek.

Reklama

Související témata: