Hlavní obsah

Hokejisté Znojma budou hrát v příští sezóně rakouskou ligu

ZNOJMO

Hokejisté Znojma definitivně opouštějí českou první ligu a od příští sezony budou startovat v rakouské mezinárodní lize (EBEL). Znojemský klub uzavřel kontrakt s vedením EBEL o minimálně tříletém startu v soutěži. Mládežnické týmy Orlů budou nadále startovat v českých soutěžích.

Článek

"Nemáme cestu zpátky. Udělali jsme nevratný krok. Pokud bychom se chtěli vrátit zpět, tak bychom museli začít od nejnižších soutěží," uvedl na dnešní tiskové konferenci jednatel znojemského klubu Stanislav Hahn. "Volili jsme tuto cestu z pragmatických důvodů. Bylo totiž velmi složité shánět podporu z místních zdrojů. Devadesát procent sponzorů start v EBEL uvítalo," dodal.

Vedení klubu přitom dnes požádalo Český svaz ledního hokeje (ČSLH), aby Znojmo zůstalo i mezi účastníky první ligy. A ten mu vyhověl s tím, že moravský klub musí svůj definitivní verdikt sdělit do 10. června. "To bylo ale hlavně z preventivních důvodů. V Rakousku je totiž momentálně státní svátek a my jsme nevěděli, zda budeme mít před tiskovou konferencí k dispozici všechny dokumenty," vysvětlil Hahn později.

Znojmo bude hrát bez souhlasu svazu

Rakouská strana ale start Znojma v EBEL také definitivně potvrdila, takže cesta Orlů do první ligy je zavřená. Moravský klub bude v zahraniční soutěži hrát bez oficiálního souhlasu svazu; seniorský tým totiž z ČSLH vystoupí a bude registrován v Rakousku. Současní hráči kádru tak budou muset například formálně přestoupit do zahraničí.

"Svaz se stavěl k našemu startu v EBEL vstřícně a seriózně. Hledalo se jen řešení na platformě mezinárodní hokejové federace, které by nebylo ve střetu zájmů. I tato situace se vyřešila," podotkl Hahn.

Rozpočet znojemského klubu, který odehrál v české extralize deset sezon a před dvěma lety prodal nejvyšší soutěž Kometě Brno, zůstane zhruba stejný. Vzhledem k platovým stropům hráčů bude činit maximálně 24 milionů korun.

Po odchodu bývalého majitele Jaroslava Vlasáka čekal nové vedení klubu nesnadný úkol udržet zájem diváků i v nižší soutěži. "Návštěvy nejdříve výrazně poklesly, fanoušci těžce nesli odchod z extraligy. V závěru minulé sezony se už ale zájem zvedal. Podle posledních ohlasů je o novou soutěž mezi našimi příznivci obrovský zájem," řekl Hahn.

Majitelé permanentních vstupenek se navíc podle něho mohou těšit na bonus. "Za stejnou cenu uvidí místo dvaceti zápasů v první lize třicet domácích zápasů v EBEL. Naším cílem je zaplnit opět stadion až po střechu," konstatoval Hahn, podle nějž se zvýší v rozpočtu pouze náklady na cestování.

Znojemský klub musel složit na konto EBEL vstupní finanční částku. Její výši nechce jednatel bez souhlasu rakouské strany uveřejnit. "Není to ale žádná závratná suma. Kromě toho ještě musíme zaplatit před sezonou poplatek, ze kterého budou hrazeni rozhodčí," řekl Hahn

Nový ročník EBEL začne 9. září, soutěž ještě není rozlosovaná. "Žádný z klubů rakouské ligy by v české extralize nepropadl. Máme větší výhodu v tom, že naši junioři jsou kvalitnější. Budeme využívat české zdroje hráčů, neboť mít v týmu kanadské nebo finské hráče okolo třiceti let je zbytečný luxus," tvrdí trenér juniorů Znojma Martin Stloukal, který byl u jednání při vstupu do EBEL.

Reklama

Související témata: