Hlavní obsah

Rosa si po finále Super six užil s pohárem, Pletku bolelo rameno

PETROHRAD

Mohutnou oslavu prvenství hokejistů moskevského Dynama v Evropském poháru mistrů zažili také dva Češi. Sedmikilový pohár pro vítěze Super Six nadšeně zvedal i útočník Pavel Rosa, ale jeho krajan Václav Pletka už na vyhlášení šampiónů přišel v civilu. Ve druhé třetině finále s finským Oulu si totiž poranil rameno.

Článek

"Po naražení na mantinel to bolí jako čert, nemohu vůbec ruku zvednout, až rentgen ukáže rozsah zranění. Moje radost je zkalená tím, že jsem utkání nedokončil, ale jsem šťastný, že jsem ve 26 letech konečně něco vyhrál," líčil Václav Pletka, který do Dynama přišel teprve před měsícem z Třince.

Naopak Pavel Rosa zažil už loni na jaře ruský titul: "Radost z triumfu na evropské scéně je menší než při ligovém prvenství v play-off, protože turnaj zahrnoval jen tři zápasy. Je to ale úleva, protože klub si na Super Six hodně zakládal." Dynamo si vylepšilo dojem z probíhající sezóny, v níž mu patří až osmá příčka tabulky ruské superligy.

Dynamo táhl první útok

"Ať se něco ještě podaří nebo ne, tak tento úspěch přispěje k dobrému pocitu za tuto sezónu," pochvaloval si Rosa, i když moskevský celek v závěru základní hrací doby ztratil téměř rozhodnutý zápas. "Když dali na 3:4, tak jsem si říkal, že snad Oulu nevyrovná. Bohužel to dokázali," doplnil. "Když to bylo 4:2 čtyři minuty před koncem, doufal jsem, že by to mohli kluci udržet. Ale pak najednou prásk, prásk a bylo srovnáno," tvrdil Pletka.

"V prodloužení jsem měl trošku strach při našem oslabení, ale kluci to zvládli a v nájezdech skvěle zachytal Zvjagin," říkal dále extřinecký hráč. Tým i po ztrátě nadějného vedení v závěru třetí třetiny ukázal, že má stále vítězného ducha. "K triumfu nás ale hlavně dotáhl první útok, v němž si mladík Grabovskij skvěle rozumí se zkušenými Sušinským a Charitonovem," řekl trenér Vladimír Krikunov. "Při výběru hráčů na nájezdy jsem se řídil instinktem," dodal kouč. "Oulu bylo na koni, ale penalty jsou více o štěstí než umění a my ho měli," doplnil Rosa.

Smutek hráčů Oulu

Právě v nájezdech neuspělo celé české trio v dresu finského mistra, proti Zvjaginovi se neprosadili Petr Tenkrát, Viktor Ujčík ani Michal Broš. "Při nájezdech byl špatný led, puk jsem si nedokázal srovnat na holi. Přitom jsme vstali z mrtvých, a když jsme stihli srovnat, všichni věřili, že to narozdíl od minulého ročníku vezme lepší konec," líčil Tenkrát.

"Loni s Omskem to bylo v prodloužení a teď na penalty, takže si tu smůlu vyžíráme do dna," doplnil Ujčík, jenž v 58. minutě vyrovnával na 4:4: "Vyplatilo se nám ke konci tlačit se do branky a hodně střílet. Byli pak rozklepaní, škoda že jsme jim nešoupli ještě jeden." Při nájezdu si ale Ujčík stěžoval na bolavou levou ruku, která ho po zlomenině loketní kosti stále trápí. "Chtěl jsem vystřelit nahoru, ale byla to špatná volba. Jak jsem zabral, tak mě v ruce píchlo a puk mi sjel. Měl jsem to dát mezi nohy, bohužel jsem si to rozmyslel."

Pardubice si nezvykly na přísné rozhodčí

Moskevské Dynamo získalo prémii 315 tisíc švýcarských franků a Sušinskij, který má jako jediný hráč na kontě loňský i letošní triumf, byl znovu vyhlášen nejužitečnějším hráčem Super Six. Pardubice, které obsadily konečné 4. místo, si odvezly šek na 70 tisíc.

"Turnaj byl pro naše hokejisty hlavně velkou zkušeností. Šli do obou zápasů na doraz. Slovan dokázali udolat, ale Dynamo Moskva se ukázalo nad jejich síly. Mužstvo těžko přivykalo trendu, že sebemenší náznak nedovoleného zákroku byl nemilosrdně trestán. Hokej je ale hra chyb, a kdo jich udělá míň, ten vyhraje," zhodnotil asistent trenéra českého mistra Petr Hemský.

Reklama