Hlavní obsah

Tenkrát opuští Kärpät Oulu a bude působit v Bernu

BERN

Český hokejista Petr Tenkrát opouští finský Kärpät Oulu a bude hrát ve švýcarské lize v Bernu. Osmadvacetiletý útočník podepsal podle oficiálních internetových stránek klubu smlouvu na dva roky. Tenkrát působil v Kärpätu Oulu s krátkou přestávkou při angažmá ve Voskresensku uplynulé čtyři sezóny.

Foto: ČTK/EPA

Petr Tenkrát (vlevo) v dresu české reprezentace - archivní foto

Článek

"Byl jsem se zástupci Bernu v kontaktu asi od února, byli se na mě ve Finsku také podívat. Byli jsme domluvení dřív, ale dohodli jsme se, že se to zveřejní, až s Kärpätem skončíme," řekl ve středu Tenkrát ČTK v telefonickém rozhovoru.

"V Oulu to byly čtyři parádní roky a doufám, že v neděli vybojujeme aspoň třetí místo. S Kärpätem jsem zažil řadu úspěchů, poznal ve Finsku spoustu skvělých lidí, ale už asi byl čas na změnu. Je to nová motivace," uvedl hokejista.

Blíže domovu

Bývalý hráč Kladna chtěl být blíž k domovu. "Je to do Bernu sedm hodin autem. Kdyby byla manželka a naše dvě dcery na čas v Čechách, můžu za nimi přijet. Nebo se může kdokoliv vydat za námi," vysvětlil Tenkrát s tím, že prarodiče si chtějí užít dvojčat, která letos na podzim oslaví druhé narozeniny. "Navíc ve Finsku bylo všechno daleko a cestování bylo hodně únavné. Byl jsem pořád pryč," dodal.

Člen širšího kádru reprezentace získal s Kärpätem Oulu v uplynulých dvou letech dvakrát titul, letos vypadl obhájce v semifinále s Ässätem Pori. V tomto ročníku si připsal v základní části v 36 zápasech 31 bodů za deset branek a 21 asistencí. V deseti duelech play off přidal pět gólů a tři přihrávky.

"Letos nám nevyšel v semifinále s Ässätem první zápas doma a u nich byla úžasná atmosféra. My jsme navíc dělali obrovské chyby. Asi se nemůže vítězit donekonečna," podotkl k neúspěšnému ataku na zlatý hattrick v SM-Liize.

Z reprezentace se zatím nikdo neozval

Tenkrát má na kontě z let 2000 až 2002 i 113 zápasů v NHL v dresu Anaheimu, v nichž si připsal 38 bodů za 13 branek a 25 asistencí. Ve Finsku ještě před svým odchodem do zámoří působil také v Hämeenlinně a Ilvesu Tampere. S Kärpätem si zahrál loni i letos finále turnaje mistrů Super Six v Petrohradu, ale musel se smířit s porážkami s Omskem a Dynamem Moskva.

Po nedělním závěrečném duelu ve Finsku by si mohl Tenkrát ještě prodloužit sezónu v národním týmu. Je v hledáčku Aloise Hadamczika pro přípravu na mistrovství světa v Lotyšsku. "Nikdo se mi zatím neozval, tak uvidíme. Samozřejmě, že bych uvítal příležitost si za reprezentaci zahrát," dodal Tenkrát, který absolvoval všechny tři akce Euro Hockey Tour v tomto ročníku.

Reklama

Související témata: